Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot förslag om strandskydd

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 13.51

Länsstyrelsen i Sörmland kritiserar förslaget om nya regler för strandskydd från miljö- och byggnadsdepartementet. Länsstyrelsen anser att förslaget begränsar möjligheterna för kommuner eller orter att växa mer vid sjöar och vattendrag.

Länsstyrelsen anser att förslaget skärper bestämmelserna på olika sätt. Länsstyrelsen anser att en ny lag måste ta hänsyn till sociala och ekonomiska aspekter när man ska ta ställning till om det ska byggas vid sjöar eller vattendrag, inte enbart naturvärden.

Hans Sandberg på Länsstyrelsen säger till Sveriges Radio Sörmland att han tror att förslaget, om det går igenom, kommer att innebära att komunerna måste vara ännu tydligare och tala om varför de upphäver strandskyddet och ger dispans.

Ibland ger kommuner dispans från strandskydds- bestämmelserna, men det är inte alltid de berättar varför de vill upphäva strandskyddet. I det nya förslaget måste kommunerna vara tydligare och dessutom tala om vad man tänker göra för att allmänheten ska få tillträde till ett område som ska bebyggas, menar Länssyrelsen.

Myndigheten vill också ha regler som tar hänsyn till olika förutsättningar i de olika länen. Idag gäller samma regler för strandskydd i hela Sverige, generellt 100 meter, i vissa fall 300 meter, som är aktuellt att införa vid sjön Båven och i Eskilstuna.

Regeringen vill skärpa bestämmelserna eftersom den är rädd för att bebyggelse nära sjöar och vattendrag ska göra att det blir svårare för allmänheten att kunna röra sig i sådana områden om det byggs mer där.

Förslaget går ut på att det alltid ska finnas tillgång till promenadstråk för allmänheten och ingen ska hindras från att gå runt en sjö. Det tycker Länsstyrelsen är bra. Dessutom är förslaget mer positiv till exploatering av exempelvis campingplatser, andra anläggningar eller lägenheter vid sjöar eftersom de har ett större allmänintresse än exempelvis privata villor.

Förslaget om nya bestämmelser för strandskydd innebär inte alls att det blir lättare att bygga strandnära i glesbygden, snarare tvärtom, anser Glesbygdsverket, rapporterar TT.

”Här radas det upp så många restriktioner och begränsningar för glesbygden att förslaget i praktiken kan uppfattas som en skärpning jämfört med dagens tillämpning”, anser verkets generaldirektör Kerstin Wallin i ett pressmeddelande.

Verket är emot förslaget från miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet. Där har det sagts att det ska bli lättare att bygga strandnära i 61 kommuner med särskilt god tillgång till stränder. Det gäller främst i Norrlands inland men också i nordvästra Svealand, delar av Småland samt ytterligare ett antal kommuner.

Kerstin Wallin kritiserar de föreslagna gränserna och anser att det finns god tillgång till stränder även i andra glest bebyggda områden.

SR Sörmland/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".