Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blodbrist hotar i sommar

Publicerat torsdag 23 maj 2002 kl 16.51
Det råder ökad risk för blodbrist på Blodcentralerna i Sörmland under sommaren. Om flera olyckor skulle inträffa samtidigt och kräva blodtransfusioner, så kan bristen bli akut.
Thomas Hylvander på Blodcentralen Nova Medical på Mälarsjukhuset i Eskilstuna säger att eftersom donerat blod är en färskvara som högst kan sparas i sex veckor, så går det inte att bunkra upp blod för hela sommaren. En enda oförutsedd händelse innebär dessutom att blodlagret snabbt sjunker under minimigränsen. Bristen på blodgivare är konstant i länet, och de sörmländska blodcentralerna har börjat hålla öppet några kvällar i veckan för att underlätta bloddonationer. Dessutom betalas reseersättning ut i vissa fall. Däremot finns det inga blodbussar i Sörmland. Thomas Hylvander menar att de resurserna istället läggs på att hålla kvällsöppet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".