Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elektrisk hjärtstimulator dröjer

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 12.40

Det ser ut att dröja innan räddningstjänsten i Eskilstuna får börja använda så kallade defibrillatorer, för att kunna hjälpa till vid hjärtstillestånd och andra akuta hjärtåkommor. Det beror på att ambulanssjukvården i Sörmland först vill utvärdera liknade projekt som just nu pågår både i Stockholm och i Sörmland.

- Jag ser inte att det är negativt, men vi arbetar mot tiden, säger Ann-Louise Kruse-Persson, chef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Lokala projekt pågår redan när det gäller defibrillatorer och möjligheten att de, maskinerna som kan få igång hjärtan som stannat, även ska användas av brandmän.

I februari ska utvärderingen i Julita, Åker, Mariefred och Oxelösund vara klar och då kommer Ann-Louise Kruse Person och ambulanssjukvården att ta beslut i frågan om räddningsstjänsten ska få en delegation, ett godkännande. Det som i dagsläget verkar vara det största bekymmret är hur det hela ska finansieras.

- Det är lite olika i Sörmland. Vissa vill ha betalt av räddningstjänsten och andra inte och det är ju det här man får utvärdera. Ska landstinget köpa tjänsten av räddningstjänsten eller ska det vara gratis, säger Ann-Louise Kruse Persson, som tycker att det ska vara gratis.

Om nu Ann-Louise Kruse Persson vill vänta lite med att ge ut en delegation till räddningstjänsten så finns det andra som skulle kunna göra det. En är sjukvårdslandstingsrådet Ulrika Erving (v).

- Självklart om det är så att kommunen vill utöka sitt ansvarsområde inom räddningstjänsten så är det positivt.

Idag får hjärtapparaterna bara användas av ambulanspersonal och landstinget vill inte låta räddningspersonal på plats efter till exempel bilolyckor använda defibrillatorn. I december kommer därför räddningstjänsten att ordna ett seminarium för att påverka landstinget och kommunerna i länet.

Sophie Gunanrsson
sophie.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".