Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler ensamstående söker socialhjälp

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 16.59

Allt fler ensamstående kvinnor med barn, och då speciellt kvinnor med utländsk bakgrund, vänder sig till frivilligorganisationer för att få hjälp att klara sig ekonomiskt. Både Svenska kyrkan och Frälsningsarmen i Eskilstuna uppger att de märker av en ökning.

Fatma är ensamstående med sex barn. Flera gånger har hon vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp när ekonomin inte går ihop. Varje gång hon gjort det har hon fått nej. I stället tvingas hon vända sig till Frälsningsarmen.

- Jag har inte tio kronor att köpa en macka, säger hon.

Det som gör att fatma inte får någon hjälp av socialstjänsten i Eskilstuna är att hon har en skuld. I början av 90 talet skilde hon sig och var då tvungen att sälja sitt hus med förlust. Hon har valt att betala av sin skuld för att inte riskera att försämra sin ekonomi ytterligare.

När socialtjänsten gör sin bedömning bortser man från skulden och då har hon, enligt socialtjänsten, precis så mycket så att hon ska klara sig själv och sina barn. Fatma arbetar som städare men har slitit ut sig och får nu bara jobba halvtid.

Harry Eklöf arbetar med sociala frågor på frälsningsarmen i Eskistuna. Enligt honom så har många som vänder sig dit, precis som fatma, någon form av skuld som gör att de har svårt att klara sig.

Enligt Harry Eklöf är fatmas behov av hjälp litet och hon säger själv att hon inte behöver hjälp varje månad, bara ibland när något extra inträffar. Hon minns spciellt en gång då hon blev bestulen på sin väska när hon var och handlade.

I den fanns pengar som skulle användas för att betala räkningar, men också för att köpa julklappar och julmat för, katastrofen slog nämligen till dagen för julafton för två år sedan. När hon vände sig till Socialtjänsten för att få hjälp blev tvärstopp.

- Jag glömmer aldrig det. Barnen hade ingenting.

Socialtjänsten har, enligt flera personer vi talat med, blivit mindre genrösa med ekonmisk hjälp jämfört med för 10-15 år sedan. Enligt dem handlar det om att undvika att människor blir långtidsberoende av bidrag. I dag arbetar man mer efter filosofin - Hjälp till Självhjälp, och då är det mest som oftast inte pengar i form av bidrag det handlar om.

Harry Eklöf som arbetar med sociala frågor på Frälsningsarmen i Eskilstuna menar att det faktum att allt fler ensamstående med barn söker hjälp hos frivilligorganisationerna beror på att de är en av de absolut svagaste grupperna i samhället - de som har svårast att hävda sin rätt.

- Under en tid har kommunerna haft svårt med sin ekonomi och har velat dra ner den sociala biten, menar Harry Eklöf.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".