Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgliga alliansen i Strängnäs splittrad

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 10.57

Det är alldeles för riskabelt att Strängnäs kommun ska ta 80 procent av risken vid det planerade kraftvärmeverket. Det säger moderaternas finanskommunalråd Ulf Kristersson som menar att partiet inte är splittrade i frågan. Kristersson tycker att det innebär för stora risker, men en av moderaternas ledamöter i Strängnäs energi, Christer Niehoff, är för en investering. Folkpartiet är klart för.

Den 5 december ska kommunsstyrelsen i Strängnäs fatta beslut om kommunen ska investera 400 miljoner i ett Kraftvärmeverk, som ska producera både el och värme. Folkpartiet är den tydligast anhängaren för en investering.

- En investering på en halv miljard betalar sig på 15 år. Jag har aldrig varit rädd för att låna pengar och ta på mig borgensåtaganden om det är bra affärer, säger folkpartiets gruppledare Anders Svensson.

Men moderaterna anser att det finns för stora ekonomiska risker. Finanskommunalrådet Ulf Kristersson, tycker inte att kommunen ska låna upp så mycket pengar utan vill bredda ägandet och riskerna så att Eskilstuna kommun, som äger 20 procent av Strängnäs energi, tar ett större ägaransvar för den nya anläggningen.

Det finns olika uppfattningar i den politiska alliansen och även inom moderaterna. Christer Niehoff, en av moderaternas ledamöter i styrelsen för Strängnäs energibolag, är för en investering.

- Det är en ideologisk fråga för Ulf Kristersson. Moderaterna är i princip emot att kommunen driver företag. Men den här investeringen är hur lönsam som helst, säger Christer Niehoff.

Men av allt att döma finns det trots allt en politisk majoritet för en investering, centern väntas säga ja och även socialdemokraterma. Centerns Torgny Jonsson ser också risker och tycker att mans ka sprida ägandet och riskerna på fler, det vill säga på Eskilstuna kommun också, men han tror att partiet kommer att säga ja.

- Det är viktigt att bygga ett Kraftvärmeverk. Det verkar vara en bra affär. Vi har partigrupp den 24 november. Det ser ut som om vi kommer att vara positiva då, men det är klart att det finns risker om allt havererar, men om man pratar med inititerade i branschen ser de ingen risk. Man kan få en prisbild som gör att det blir svårt att gå ihop. Om elen blir billigare så får man inte ut den ekonomiska vinningen.

Anders Svensson, (fp):

-  Folkpartiet har alltid tyckt att Sevab är ett bra bolag,. Vi har alltid jobbat för bra affärer. Moderaterna är inte uppdaterade och Ulf Kristersson kan inte ekonomi. Det finns en stor majoritet för att vi ska besluta om investeringen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".