Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexbrottsexpert rasar mot hovrättsdom

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 15.41

Kritiken växer mot den dom i hovrätten igår där en 14-årig flicka fick sänkt skadestånd för den våldtäkt som hon i somras utsattes för i närheten av Strängnäs. Den tidigare sexualbrottsutredaren på polisen i Eskilstuna, Monica Dahlström-Lannes säger att domen visar att domare inte har tillräcklig kunskap om barn och sexuella övergrepp och konsekvenser för barn.

- Det är upprörande och visar verkligen att domare inte har barn och övergrepp och vilka konsekvenser det innebär, säger en upprörd Monica Dahlstrlm-Lannes, tidigare sexualbrottsutredare vid Eskilstunapolisen.

Barnombudsmannen anser att man alltid måste se allvarligare på ett brott som begås mot ett barn än om det begås mot en vuxen. Barnens rätt i samhället, BRIS har samma inställning.

Domen i hovrätten har fått stor uppmärksamhet. Domen gäller en våldtäkt mot en 14-årig flicka i Strängnäs i somras. Den 14-åriga flickan var full och utsattes för övergrepp av en man som var nära vän med flickans mamma.

Han dömdes till två års fängelse av Eskilstuna tingsrätt och flickan fick 75 000 kronor i skadstånd. Straffet fastställdes av hovrätten, men skadeståndet sänktes av hovrätten till 50 000 kronor. Hovrätten ansåg att flickan inte hade utsatts för våld, hot eller har varit i hjälplöst tillstånd.

Enligt den nya sexbrottslagen som trädde i kraft i april i år ska samlag med barn under 15 år alltid rubriceras som våldtäkt, även om våld eller hot inte förekommit. Det som tidigare var sexuellt utnyttjande har därför blivit våldtäkt, med strängare straff som följd.

Den fråga som nu debatteras är om skadestånden i såna fall ska vara lika stora som för vuxna våldtäktsoffer, där det krävs våld eller utnyttjande av hjälplöst tillstånd för att någon ska dömas för våldtäkt.

Domstolarna är osäkra på hur den nya lagen ska tolkas, men överåklagaren i Malmö, Sven-Erik Alhem, som tycker att skadestånden allmnt sett är för låga i Sverige, är förvånad över att hovrätten sänkte skadeståndet.

- Hon var i påverkad av alkohol och det förstärker den utsatta positionen och det förstärker ytterligare att mannen varit tillsammans med flickans mamma.

Under torsdagen kom reaktioner på hovrättens dom. Barnombudsmannen anser att man alltid måste se allvarligare på ett brott som begås mot ett barn än om det begås mot en vuxen. Barn behöver mer skydd än en vuxen, menar Barnombudsmannen, som tycker att Högsta Domstolen ska pröva skadeståndsfrågan.

Monica Dahlström-Lannes är engagerad i föreningen Ecpat, som abetar mot bland annat sexuella övergrepp. Föreningen har länge försökt få domare att utbilda sig och få mer kunskap om barn och sexuella övergrepp, men det har gått trögt. Nu hoppas hon att en motion med den inenbörden ska tvinga domare till utbildning.

- Jag hoppas att man antar den motionen så att domare tvingas in i utbildning.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se
I samarbete med P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".