Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny hård kritik mot Sörmlandsbanken

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 17.04

Sörmlandsbanken i Katrineholm får hård kritik från författaren och journalisten Lars Ohlsson som i dagarna kommer ut med en bok som heter ”skambankerna”. Boken handlar om en 85-årig man vars samlade besparingar istället blev en skuld på en miljon kronor. Enligt författaren Lars Ohlsson så fortsätter Sörmlandsbanken med riskabla affärer som kan få katastrofala följder för bankkunderna. Banken tillbakavisar kritiken.

- Sörmlandsbanken drog in kunder i riskabla affärer utan att kunderna var medvetna om det. Kunder har förlorat stora pengar, en stor del av vad de sparat under åren. Banken har överträtt de lagar och regler som finns. Banken har haft en fientlig attityd mot kunderna.

Den infekterade historien handlar om hur banken förvaltade kunders besparingar genom options- och terminsaffärer för några år sedan. Banken har fått liknande kritik i en tidigare bok av samma författare.

- Fördelen är att man vinna mycket på små insatser, nackdelen är att man kan förlora mycket med små insatser. Det är ett högriskspel som är helt ägnat åt professionella placerare att hålla på med. Det har man dragit in en undersköterska och en 80-årig man, som hade 1,6 miljoner i besparingar, som blev en skuld på en miljon. Det är upprörande hur en bank kan göra så här utan att rätta till det i efterhand.

Joakim Lindgren,vd för Sörmlandsbanken, tillbakavisar kritiken.

- Det han pratar om är en liten del av det banken sysslar med. Arrogans och fientlighet är inte en del av vår verksamhet. Nästan alla kunder forlorade pengar på den tiden. Vi har agerat på kundernas order och ingenting som vi drivit själva. Naturligtvis är det synd att kunder förlora pengar. Det är inte min uppfattning att rådgivarna har lämnat felaktiga råd.

Finansinspektionen har tidigare kritiserat Sörmlands sparbank för att ha brustit i hanteringen av kunders pengar, exempelvis aktier, obligationer och optioner. En tvist pågår och väntas avgöras i länsrätten senare.

- Banken bedriver fortfarande handel med värdepapper där optioner ingår, men kunderna är medvetna om vilka risker som finns. Men gör vi fel ska vi naturligtvis rätta till det, men vi har inte gjort något fel, menar Joakim Lindgren,vd för Sörmlandsbanken.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".