Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiken växer mot Sörmlands sparbank

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 17.08

Det fortsätter att blåsa kring Sörmlands sparbank, som tidigare fått kritik från finansinspektionen för sin hantering av värdepapper. Nu får banken kritik även av sin egen branschorganisation Sparbankernas Riksförbund. Orsaken är att två av styrelsens nio ledamöter samtidigt är huvudmän, vilket innebär att de ska företräda bankkunderna gentemot styrelsen. Det kan innebära intressekonflikter, menar Sparbankernas Riksförbund.

Den ena av dem, Sven Olof Carlsson, är dessutom ordförande i styrelsen. Det kan innebära intressekonflikter, menar Ulf Christoffersson på Sparbankernas Riksförbund.

- Det är lite synd att ha samma person på båda ställena. Det kan vara bra att ha så bred kontaktyta som möjligt, men det är inte så vanligt att det är samma person i två roller.

Så det vanliga är att man skiljer på huvudmän och de som sitter i styrelsen?

- Ja, helt klart är det så

Men Sven Olof Carlsson som är ordförande i styrelsen för Sörmlands sparbank säger till Radio Sörmland att det är väldigt vanligt med huvudmän som samtidigt sitter i styrelsen. Han ser heller inget problem med det.

Som huvudman ska du företräda insättarna gentemot styrelsen och det är också huvudmännen som tillsätter och avsätter styrelsen. Något som innebär att man som huvudman kan tillsätta och avsätta dig själv. Men Leif Westling som är huvudman och ordförande i valberedningen ser inte något problem med dom dubbla stolarna.

- Huvuduppgiften är att man ska få den bästa tänkbara styrelsen. Sedan ska man ha i åtanke, huvudman eller inte huvudman. Idag har Sörmlands sparbank en majoritet som inte är huvudmän. Det är en bra koppling.

Sven-Olov Carlsson, styrelseledamot i Sörmlands sparbank:

- Det är ingen konstig lösning. I vårt fall är två av nio huvudman.

Finns det inte ett problem att sitta på två stolar?

- Nej, en av huvudmännens uppgift är att välja styrelse och i det här fallet har man valt två av huvudmännen till styrelsen. Det är ju precis som det går till.

Li Dunkers
li.dunkers@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".