Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friskvård minskar sjukskrivningar

Publicerat torsdag 13 juni 2002 kl 08.26
Friskvård kan minska sjukskrivningarna. Det visar ett försök i Strängnäs där hemtjänstens personal fick ägna sig åt fysiska aktiviteter en timme i veckan på betald arbetstid.
Under ett års tid ingick en timmes friskvård på scehmat för de anställda inom ett hemtjänsområde i Strängnäs. Delatagna fick välja på till exempel, simning och styrketräning, och att delat i en viktminskningsgrupp och föreläsningar om vikten av god kost och friluftsliv. Sluta röka kursen fick dock inga deltagare, men resulatat av projketet blev ändå tillfredsställande: Sjukskrivningarna minskade med 134 dagar i den gruppen på 42 personer deltog i hela projektet. Minskad vikt De minskade i genomsnitt med 7 kilo i vikt och även konditionen förbättrades för några av dem som deltog. Varje anställd i Strängnäs kommun hade i genomsnitt 30 sjukskrivningsdagar förra året. Kommunens kostnader för sjukskrivningar på ett äldreboende i Strängnäs kostar i runda tal 2,5-3 miljoner i extra lönekostnader per år. Därför var kommunen inte sen att delta i projeketet, trots att det kortsiktigt kostar en hel del pengar för kommunen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".