Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Otillåten kollektiv bestraffning"

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 16.15

Sedan i tisdags hålls drygt 80 fångar isolerade på kriminalvårdsanstalten på Arnö i Nyköping sedan en nyckelknippa försvunnit. En så lång isolering är helt oacceptabel, det säger Kenneht Markström, som är med i organisationen kriminellas revansch i samhället, Kris. Han menar att det är en otillåten kollektiv bestraffning.

– Minst 79 av de här grabbarna, om det nu är en fånge som sitter bakom det här, är ju helt oskyldiga. De får sitta isolerade utan att ha gjort något. Och som fånge blir ju inte positiv, det känns ju som om de kan behandla en hur som helts

Det var vid en kontroll av ett nyckelskåp i tisdags som det upptäcktes att en nyckelknippa med viktiga nycklar var försvunnen.Sedan dess har alla intagna, drygt 80 personer, hållits isolerade, inlåsta i sina celler.

Anstaltsledningen vill idag inte uppge vad det finns för konkreta misstankar att någon intagen skulle ha tagit nycklarna och kan heller inte utesluta att någon anställd kan ha slarvat bort dom.

SR Sörmland har begärt att få träffa en representant för dom intagna, men Tomas Strid, chef för kriminalvården i Nyköping vägrar av som han säger säkerhetsskäl. Och han anser inte heller att det är en kollektiv bestraffning att hålla över 80 intagna isolerade under nu tre dygn. 

– Jag tror att de intagna förstår att vi måste vidta de här åtgärderna. Från ett säkerhetsperspektiv måste vi göra det här.

– Men ni kan ju inte utesluta att någon av personalen har slarvat bort nycklarna?

– Vi jobbar på två spår.

– Hur kommer det sig att en nyckelknippa kan finnas tillgänglig för intagna på ett sådant sätt av den kan försvinna på det här sättet? Kan det tyda på en brist på era egna rutiner?

– Det kan vi inte bortse ifrån.

Alla lås på anstalten är nu bytta och om inget oförutsätt inträffar så hävs isoleringen av fångarna senast i morgon förmiddag, meddelar fängelseledningen. 

Reporter: Per Thyrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".