Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekström: "Jag förstår att Freivalds avgår"

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 10.10
1 av 2
Laila Freivalds och Göran Persson vid presskonferensen på tisdagen
2 av 2

Utrikesminister Laila Freivalds avgår. Det beskedet kom Freivalds och statsmninister Göran Persson med på tisdagsmorgonen.
- Jag kan förstå det efter den omfattande kritiken som riktats mot henne. Det blir väldigt påfrestande att sköta sitt jobb. Det bli omöjligt att sköta jobbet och det sliter, säger Hans Ekström, som fick informationen om Freivalds avgång på resa i södra Frankrike på tisdagsmorgonen.

Anledningen till Freivalds avgång är den omfattande kritiken mot Freivalds, senast den uppmärksammade affären med UD som var delaktig i att Sverigedemokraternas tidnings hemsida stoppades. Freivalds har också fått kritik för att regeringen inte tillräckligt snabbt satte in åtgärder vid tsunamikatastrofen.

Socialdemokraternas ordförande i Sörmland, Hans Ekström säger att han kan förstå en del av kritiken.

- På något vis har det blivit så att det svenska trygghetssamhället är nästan världsomfattande nu. Var vi än drabbas i världen så ska vi kunna räkna med att landet räcker till, men det tror jag inte att vi kommer att klara av. Men jag tror att man var sen att reagera. Den kritiken är rätt mot Laila Freivalds och regeringen, men annars har hon skött sitt arbete på ett bra sätt.

Hur påverkar det förtroendet för socialdemokraterna?

- Det tror jag inte påverkar. En del menade ju att hon skulle avgå efter tsunamin, men hon har visat resning genom att inte göra det och försöka reda upp saker, så jag tror inte att det påverkar.

Hur påverkar det valrörelsen?

- Jag tror inte att det påverkar alls.

Att Bosse Ringholm har valts som tillfällig utrikesminister tycker Ekström är naturligt eftersom han är vice statsminister i regeringen. Samtidigt tror Ekström att Freivalds, trots den omfattande kritiken, kan komma tillbaka.

- När människor tidigare har avgått så har man sagt att det är omöjligt, men tid går och det är ju så att man har rätt att bli förlåten. Vi vet att Mona Sahlin fick avgå på grund av tobleronen och nu är hon med i riksdagen. Freivalds fick avgå på grund av lägenhetsaffärerna. Jag tror inte att man kan utesluta något. Men gränser finns förstås. Får det absoluta konsekvenser ständigt är det inte många människor som klarar förtroendeuppdrag.

Kan man få förlåtelse som politiker för vad man än gör?

- Nej, det kan man inte.

Liselott Hagberg, riksdagsledamot (fp) sitter med vid förhören i konstitutionsutskottet, KU, kring regeringens hantering av tsunamikatastrofen. De förhören är i slutfasen.

Hon tror att Freivalds avhopp inte bara beror på UD:s inblandning i nedsläckningen av Sverigedemokraternas hemsida, utan också på kritiken mot regeringens sena agerande i samband med tsunamikatastrofen.

- Jag är egentligen förvånad av att hon inte gick tidigare. Frågan är om det kan bidra till att ta bort en del av ansvaret från statsministern och andra statsråd. Jag tycker ju inte det.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".