Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Främlingsfientligt material i sörmländska brevlådor?

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 17.47

I Stockholm och Uppsala har flera hundra tusen broschyrer från Nationaldemokraterna delats ut i dagarna av posten via brevbäringen. Partiet befinner sig långt ut på högerkanten och är bland annat främlingsfientliga, menar flera organisationer P4 Sörmland talat med. Posten säger att broschyrerna inte går stoppa eftersom innehållet inte bryter mot lagen. Det betyder att om Nationaldemokraterna vill så kan deras broschyr också komma att delas ut i Sörmland.

I Stockholm och Uppsala har flera hundra tusen broschyrer från Nationaldemokraterna delats ut i dagarna av posten via brevbäringen. Partiet befinner sig långt ut på högerkanten och är bland annat främlingsfientliga, menar flera organisationer Radio Sörmland talat med idag.

Posten säger att broschyrerna inte går stoppa eftersom innehållet inte bryter mot lagen. Och det betyder att om Nationaldemokraterna vill så kan deras broschyr också komma att delas ut i Sörmland.

– Jag tycker att den är vidrig och stötande och hör hemma i papperskorgen, men det är en sak att jag tycker det, men en helt annan sak om posten ska vägra att dela ut icke-olagligt politiskt material, säger Per Mossberg är informationsdirektör på Posten.

Budskapet i broschyren är tydligt, invandrare vill inte bli en del av samhället och därför måste vi sluta ödsla kraft och pengar på integrera nya svenskar. Men det handlar också om mer uttalat nationalistiska tankegångar som att svenskarna och svenskheten försvinner allt mer på grund av invandringen.

En bild föreställer en köttkvarn där ”vita” och ”svarta” mals ner till en grå massa samtidigt som ett vit man och en vit kvinna springer ifrån kvarnen. Och den bilden är så nära hets mot folkgrupp man kan komma menar Jolin Boldt som är pressansvarig på Organisationen Centrum mot rasism.

Hon gör en annan tolkning än vad posten gjort, och menar att Posten ger utryck för rädsla när det väljer att distribuera broschyren. Jolin Boldt säger att ett problem som posten förmodligen stött på är den luddighet hon menar färgar lagstiftningen när det gäller hets mot folkgrupp.

– Den bekymrar mig lite, det är ju så att lagen om hets mot folkgrupp är luddig i det här sammanhanget, man kan inte hetsa mot invandrare som grupp, och det är olyckligt. Men det måste finnas något sätt som posten ska kunna hantera det här på ändå, det måste ju vara djupt kränkande för brevbärarna att tvingas dela ut något som det här, menar hon.

Enligt Lars Selin, Leveransområdeschef på posten i Sörmland finns det inga aktuella beställningar på utdelning av broschyren från Nationaldemokrateran i Sörmland.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".