Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolegrupperna fortfarande för stora

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 08.12

Det är fortfarande för många barn i förskolegrupperna i Sörmland. Flera kommuner har svarat med att anställa mer personal på avdelningarna. Men det är ingen lösning förskolelärarna själva.

– För de barn som är här så blir det väldigt jobbigt att var i sådan stor grupp hela dagen, med den ljudnivå som blir då framför allt. Lokalerna är ju byggda för femton barn. De har ju smyghöjt hela tiden, i början så sa de att det skulle vara en kort tid, ni får två överinskrivningar, berättar Margareta Wiktorsson som arbetar på en avdelning med 20 barn på förskolan Pelikanen i Strängnäs

De tror inte heller att det skulle mer personal skulle lösa problemet.  

– Vi tror inte att det är bra för barnen med så många vuxenkontakter. Det är bättre att minska grupperna och behålla den personaltäthet man har, säger Marie Torstensson som arbetar på samma avdelning.

Men för att kunna minska grupperna måste kommunerna i många fall bygga nya förskolor, och det är dyrare och tar längre tid än att anställa ny personal. Dessutom får kommunerna ett riktat statsbidrag som ska användas just för att öka personaltätheten. Och det har fått genomslag i statistiken i flera kommuner där antalet barn per vuxen sjunkit.

Men antalet barn per avdelning är fortsatt högt. Just nu är Nyköpings kommun den enda i länet som kommer ner i det snitt på 15 inskrivna barn per avdelning som rekommenderas av skolverket. Men Nyköping är å andra sidan också den enda kommun som säger sig inte klara platsgarantin, dvs. att erbjuda en förskolplats inom fyra månader. Störst är barngrupperna i Eskilstuna och Flen med över 19 barn i snitt.

Men att det är 19 barn inskrivna behöver inte betyda att det är 19 barn på avdelningen samtidigt varje dag. Eftersom barnen är där på olika tider och vissa går färre timmar i veckan.

Kommunen kan också anpassa gruppstorleken så att yngre barn eller barn med särskilda behov går i mindre grupper medan äldre barn går i större grupper.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Antal barn per förskolegrupp i genomsnitt:

Eskilstuna 19,6
Flen 19,1
Gnesta 17
Katrineholm 16,5
Nyköping 15
Oxelösund 17
Strängnäs Ingen uppgift
Trosa Ingen uppgift
Vingåker 17

Antal barn per årsarbetskraft (personaltäthet) i oktober 2005:

Eskilstuna 5,7
Flen Ingen uppgift
Gnesta 5,5
Katrineholm 5,4
Nyköping 5,1
Oxelösund 4,7
Strängnäs 5,3
Trosa 5,7
Vingåker 7,2

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".