Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kreosoten inget hot mot människor

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 16.54

De kreosot föroreningar som hittats på bangården i Katrineholm utgör inget hot mot varken människor, växter eller djur. Det säger Carola Alsén på Banverket.

Det var vid en landsomfattande inventering som kreosotföroreningarna hittades. Trots skyddsåtgärder som vidtogs på 80-talet fortsatte giftet att läcka ut.

Enligt Carola Alsén på Banverket så saknades den kunskap som krävs för att stoppa läckaget under 80-talet. Kunskap som finns idag, menar Alsén.

Det var mellan 1901 och 1974 som SJ impregnerade slipers i det aktuella området. På 1980-talet upptäcktes kreosot på området och en mängd förorenade jordmassor togs bort. Men trots de skyddsåtgärder som gjordes på 1980-talet fortsätter kreosot sprida sig från marken i området till Lasstorpsdiket. Diket har förbindelse med sjön Näsnaren. Kreosot finns i en ytlig del av grundvattnet, 1-7 meter ner i marken och i bottensedimentet.  

Kreosot har höga halter av ett flertal fenoler, som är starkt frätande och giftiga. För människan är dödlig dos ca 15 g, men om man får i sig så lite som 1 g fenol kan man dö, enligt experter.

Banverkets undersökning visar att halterna av kreosot är en tiondel av vad de var innan saneringen på 1980-talet. Banverket ska ta ytterligare prover i marken i jakten på föroreningskällan för att senare eventuellt sanera området igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".