Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Markägare får ersättningen för gasledning

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 11.46

Markägarna ska få ersättning för de skador som uppstår om Eon drar en naturgasledning genom Sörmland. Och gasen är ett miljövänligare alternativ. Det hävdar Eva Quist, informationsansvarig för energibolaget Eon:s Naturgasprojekt.

Bolaget strävar efter att en naturgasledning ska påverka enskilda och allmänna intressen så lite som möjligt, säger Eva Quist på Eon.

- Man måste hitta bästa placeringen på fastigheten, så att man tar så mycket hänsyn som möjligt och inte hindrar den framtida markanvändningen.

Energibolaget Eon, gamla Sydkraft, planerar att bygga en naturgasledning genom bland annat Sörmland och hoppas att industrin ska använda fossil gas som ersättning till kol och olja. Markägare och lantbrukare är oroliga för att naturgasledningen ska dras genom deras marker och innebära ekonomiska förluster för skog som försvinner eller för att man inte kan skörda och få ut de pengar skörden annars skulle ge. Men Eon lovar ersättning till de som drabbas.

- Skördebortfall som blir under perioden man bygger ska ersättas men också den skog som måste tas ned, säger Eva Quist.

Miljöpartiet i Eskilstuna säger nej till hela naturgasprojektet och menar att gasen är ett fossilt bränsle med samma grundläggande miljöproblem som olja och kol. Miljöpartiet vill använda förnybara energikällor istället som exempelvis biogas där man bryter ned till exempel hushållssopor.  Men Eon försvarar gasen som kan minska koldioxidutsläppen med 30-40 procent.

- Globalt sätt blir det bättre för miljön med naturgas, säger Eva Quist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".