Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

120 miljoner i potten - godsägare klagar

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 12.16

Förre ägaren till stålföretaget Inexa profiler, godsägaren Karl-David Sundberg på Tärnö säteri utanför Nyköping, har överklagat en dom i Luleå tingsrätt där han går miste om så kallad företrädesrätt på 120 miljoner kronor. Målet ligger nu för avgörande i hovrätten för Övre Norrland i Umeå.

Det var i september 2001 som stålföretaget Inexa gick i konkurs, och sedan dess har en kamp om bolagets tillgångar pågått. Konkursboet hade tillgångar på drygt 200 miljoner kronor.

Den tidigare ägaren Karl-David Sundberg ansåg att han hade en prioriterad fordran mot konkursboet på närmare 120 miljoner efter transaktioner som hans holdingbolag genomfört med Inexa profil.

Men såväl konkursboet som en av de andra stora fordringsägarna SSAB ansåg att det bara var ett sätt att tränga sig före i kön till tillgångarna. SSAB har mångmiljonkrav efter leveranser av råstål.

De anställda på SSAB, bland annat i Oxelösund, har gått miste om delar av en årlig vinstdelningsbonus på grund av att SSAB inte fått ut sina fordringar. Även staten är en stor fordringsägare. Den skulden uppgår till 40 miljoner kronor som betalats ut som lönegaranti för de 300 som förlorade sina jobb efter konkursen.

Tingsrättens dom innebar att Karl David Sundbergs fordran på nästan 120 miljoner kronor inte är prioriterad utan att Karl-David Sundberg får dela på konkursboets pengar på samma villkor som staten och leverantörerna.

Dessutom ska Sundbergs företag betala motpartens rättegångskostnader på nästan 1,3 miljoner kronor.

I överklagan yrkar advokat Stefan Lindskog, som företräder Karl-David Sundbergs holdingbolag, att hovrätten upphäver tingsrättens dom och att konkursboet istället ska ersätta Sundberg för hans rättegångskostnader. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".