Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Åtalad chef misskötte ekonomin"

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 16.10

Den åtalade tidigare enhetschefen i Eskilstuna kommun som nu står inför rätta skötte inte ekonomin i den verksamhet han var chef för. Det hävdade chefsekonomen vid den aktuella förvaltningen, Hassan Eftekari, när rättegången fortsatte idag. Eftekari krävde chefens avgång redan före avslöjandet om att han fört över kommunala fordon till den förening han var ordförande i.

Enligt Hassan Eftekarihonom använde enhetschefen medvetet mer pengar än vad hans verksamhet egentligen hade...

Enligt Hassan Eftekarihonom använde enhetschefen medvetet mer pengar än vad hans verksamhet egentligen hade.

- Vi hade ju gång på gång sagt till enhetscheferna att vi inte kunde acceptera att man överskrider budgeten på ett sätt som inte är acceptabelt och eftersom det inte finns någon särskild anledning. Jag föreslog att vi skulle ta ifrån honom hans rättigheter, attesträtt och att han skulle avsägas som chef, säger Hassan Eftekhari, chefsekonomon på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen.

Hela den här historien rullades upp då kommunen upptäckte att den åtalade enhetschefen skrivit över kommunala fordon, två lastbilar, en traktor och ett släp, på det kooperativ han var ordförande i. Upptäckten gjordes i samband med att arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, som han jobbade för, tog över ansvaret att sköta och äga kommunens fordon.

På onsdagen hördes bland annat vittnet Hassan Eftekhari, chefsekonom på förvaltningen, som ansvarade för Datorteket där den åtalade var chef. Enligt Eftekhari så överförde enhetschefen - mot alla regler - fordonen på sitt kooperativ, men innan det avslöjades missskötte han sin verksamhet och överskred sin budget med uppemot 600 000 kronor på en enhet som var relativt liten, menar Hassan Eftekhari, som stödde åklagarens linje.

- Enhetschefen var engagerad i olika projekt i kommunen och privat i samhället och har blandat samman ekonomierna, menar Eftekhari.

Sedan ett år tillbaka är den åtalade avskedad från sin tjänst och han har vid rättegången förnekat allt det han anklagas för. Han menar att han följt alla rutiner och regler och att han under sina år som kommunanställd aldrig fått några förhållningsregler kring sina bisysslor. Han menar att det var helt känt för förvaltningsledningen genom verksamhetsplaner, budgetar och uppföljningar hur han jobbade och vad han gjorde.

Men om han nu som chef för Datorteket missskötte ekonomin varför han fick fortsätta?

- Vi gjorde en bedömning att han fick fortsätta, men att vi hade koll på hans verksamhet, menar Hassan Eftekhari.

Vid rättegången på onsdagen hördes också kommunens fordonsansvarige, som tidigare var biträdande chef, under enhetschefen på Datorteket. Han berättade om processen när kommunen skulle centralisera förvaltningen av kommunens fordonspark. 

Vittnet berättade bland annat att han inte fått de registreringsbevis som han begärt från chefen.

- Alla papper skulle fram. Punkt slut, alla chefer skulle lämna in sina registreringsbevis. Så var det bestämt.

Gjorde man någon skillnad mellan utbildningsfordon och brukningsfordon när man skulle redovisa till fordonsenheten, frågade domaren?

– Nej, allt skulle redovisas, sa Mohammad Dervian, fordonsansvarig i kommunen.

Han bekräftade också åklagarens och förvaltningens linje om att det inte är tillåtet att avyttra kommunal egendom.

– Ingen har rätt att överlåta kommunens egendom, men jag kan inte svära på att han fått mandat om något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".