Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Plusjobb ska få ge invandrare arbete

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 06.13

Eskilstuna kommun är en av få kommuner i Sverige som medvetet satsar på att anställa invandrare till de statligt stödda plusjobben. Kommunen har tillsammans arbetsförmedlingen i Eskilstuna betämt att en av fyra plusjobbare ska vara från ett utomnordiskt land.

En av dessa är Najat El-Maleh, tidigare byggnadsingenjör i Irak men arbetslös i Sverige.  Sedan en månad har hon haft ett plusjobb på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Där hjälper hon skoleleverna i data och matte. Najat El-Maleh tycker att Eskilstunas satsning på invandrare är bra.

Genom plusjobben kan kommuner och andra offentliga arbetsgivare få ett statligt stöd för att anställa långtidsarbetslösa. Tanken är att plusjobbarna ska göra sådant som den ordinarie personalen inte hinner med.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och Landsting frågade nyligen i enkät till landets kommuner om de prioriterar några särskilda grupper när de anställer plusjobbare. Bara omkring 25 % av de kommuner som svarade, sa sig vilja satsa på någon särskild grupp.

I Nyköping och Katrineholm anställer man helt enkelt de långtidsarbetslösa som arbetsförmedlingen föreslår till plusjobben och ställer inga särskilda krav på att förmedlingen skall föreslå personer ur vissa grupper.

I Eskilstuna har en fjärdedel av de långtidsarbetslösa utomnordisk bakgrund, vilket är är mer än riksgenomsnittet, och då ska de ha en lika stor andel av plusjobben menar Anders Hagander, biträdande förvaltningschef på Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna. Dessa grupper ställs annars utanför arbetsmarknaden säger han och därför är det extra viktigt att de nu få del av plusjobben.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".