Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motstånd mot vindkraft i Sörmland

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 07.00

Länsstyrelsen i Sörmland har pekat ut sex sörmländska kommuner där det blåser tillräckligt för att det ska vara idé att bygga stora vindkraftsanläggningar på land. Men ute i kommunerna är motståndet mot vindkraftsbyggen på sina håll starkt.

Regeringen vill se en rejäl utbyggnad av vindkraften i landet. Om tio år ska vindkraften enligt planerna ge femton gånger så mycket energi som den ger idag.

Det lär kräva att också Sörmland börjar bidra med vindkraft. I dagsläget finns inga vindkraftverk i länet. Men det finns förutsättningar menar länsstyrelsen.

Längs med Östersjökusten i Trosa, Nyköping och Oxelösund, och vid Mälaren eller Hjälmaren i Strängnäs, Eskilstuna och Katrineholm är vindstyrkan på vissa håll tillräcklig för att bygga stora vindkraftsanläggningar. Med stora avses anläggningar på 5 till 10 vindssnurror styck.

Men vissa av de här blåsiga områdena är också natursköna och viktiga friluftsområden, vilket kan göra de mindre lämpliga för 60 meter höga vindkraftstorn. Något som länsstyrelsen måste ta hänsyn till när man senare redovisar för regeringen hur många vindkraftverk som kan byggas i Sörmland.

Och ute i kommunerna finns ett motstånd. I Nyköping säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Göran Forssberg nej till stora vindkraftverk i skärgården. Och i Trosa föreslår tjänstemännen att kommunens politiker ska gå på samma linje som Forsberg.

Men Tommy Hamberg, vänsterpartist och ordförande i Eskilstunas Stadsbyggnadsnämnd, kan tänka sig vindkraftverk i Eskilstuna kommun om vinden räcker till.

Vi har tidigare fått svaret att det inte blåser tillräcklig i Eskilstuna men om man nu vill gå vidare så ska vi kunna vara en aktuell kommun, säger Tommy Hamberg.
Reporter Per Hagström
per.hagström@sr.se

Fakta:
Områden där det enligt länsstyrelsen blåser tillräckligt för att bygga stora vindkraftsanläggningar:

Trosa:
Källvik och Askö

Nyköping:
Ringsöarkipelagen, Stendörren och Vålarö-Risö

Oxelösund:
Femöre och Brannäshalvön

Eskilstuna:
Söder om östra Hjälmaren och nordöst om Sundbyholm

Strängnäs:
Norra delarna av Tosterö och Selaön

Katrineholm:
Vid hjälmaren i närheten av Hjälmsäters fritidsbebyggelseområde och vid Daviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".