Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Imam kritiserar förslag om särbehandling

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 11.46

Imamen Abd al Haqq Kielan från Eskilstuna säger nej till särskilda lagar för muslimer, som ordföranden i ett av fem riksförbund inom den islamska rörelsen föreslagit.
– Det finns inga muslimer som står bakom det här förslaget. Folk vill bli en del av det svenska samhället och är en del av det svenska samhället.

Svt:s Rapport avslöjade på torsdagen att Sveriges muslimska förbund föreslår att muslimer ska särbehandlas i Sverige exempelvis att flickor och pojkar inte ska behöva ha simundervisning tillsammans

I ett brev till riksdagspartierna skriver förbundets ordförande Mahmoud Aldebe att muslimer bör få ledigt för fredagsbön och vissa högtider och att imamer bör få undervisa muslimska barngrupper i de kommunala skolorna.

Särskilda kvinnokvällar på badhusen och räntefria lån till moskébyggen är andra krav som framförs i brevet, uppger SVT.

Imamen Abd al Haqq Kielan från Eskilstuna säger till Sveriges Radio Sörmland att många muslimer är upprörda och att förslaget inte har någon förankring bland muslimerna i Sverige.

– Det finns inga muslimer som står bakom det här förslaget. Folk vill bli en del av det svenska samhället och är en del av det svenska samhället. De har kontaktat mig från Sveriges muslimska råd och de är upprörda. Det kan leda till ökad misstänksamhet mot muslimer bland de som inte är muslimer, säger han.

Vad kan det innebära med en särbehandling? 

– Först och främst pekar det ut en grupp som avvikande och annorlunda och oförmögen att leva i ett demokratiskt samhälle, att man inte skulle vara nöjd att vara här. Om en grupp ska ha särskilda lagar så finns de andra grupper som måste göra anspråk på det. Vart går gränsen? Vilka ska ha egna lagar? Då bryter man ju upp hela samhället. Det är ju så ogenomtänkt så att det inte är sant.

Imamen Abd al Haqq Kiela säger också att muslimer, som inte står bakom förslaget om särbehandling kommer att känna sig generade på arbetsplatser och att det kommer att öka misstänksamheten mot muslimer.

- Han påstår sig ju tala för 70 000 människor och det blir det gamla vanliga nu att vi får förklara oss. Det kanske inte helt och hållet ökar motsättningarna, men i alla fall lite ökad misstänksamhet och dålig stämning.

Integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback säger att förslaget är oacceptabelt och att Sverige inte kan ha en lagstiftning där vissa grupper behandlas annorlunda än andra.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".