Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mordutredning i Eskilstuna läggs ned

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 16.57

Polis och åklagare kommer inte längre i utredningen om en 22-årig kurdisk kvinnas död i Eskilstuna 2001. På redagen lades förundersökningen ned. Chefsåklagare Katarina Welin säger till Sveriges Radio Sörmland att polis och åklagare gjort vad de kan och att det inte går att styrka brott.

Det var våren 2001 som en 22-årig kurdisk kvinna dog i sitt föräldrahem i Eskilstuna. Dödsorsaken var en överdos läkemedel och dödsfallet klassades som självmord. Från början fanns alltså inga brottsmisstankar.

Advokat Elisabeth Fritz drev ärendet på uppdrag av den döda kvinnans svenske fästman, som misstänkte att hon hade mördats, ett så kallat hedersmord.

Rikskriminalen ansåg att polisen hade missat de kulturella aspekterna och att det inte kunde uteslutas att det rörde sig om ett hedersrelaterat mord. Dessutom hade man enligt Rikskriminalen inte hört vissa vittnen.

Ett par dagar senare beslutade åklagare att ta upp förundersökningen igen och den har alltså pågått fram till nu.


BAKGRUND:

Våren 2001 avled en 22-årig kurdisk flicka i Eskilstuna av medicinförgiftning. Hon hade fått i sig en mängd tabletter. Fästmannen, en svensk man, var förvånad över att hon dog så snabbt efter att anhöriga fått reda på att hon är tillsammans med en svensk man. Han misstänkte att hon blivit utsatt för hedersmord. Men polisen lade ned dödsfallsutredningen och rättsläkaren konstaterar att hon dog av en överdos läkemedel och att det inte fanns något som tydde på brott.  

Advokat Elisabet Fritz, som företrädde den svenske mannen, krävde att en förundersökning skulle inledas för att räta ut alla frågetecken som hon anser finns i fallet. Men både chefsåklagaren i Eskilstuna och överåklagaren menade att det inte fanns skäl att inleda en förundersökning.

Men Elisabet Fritz fick stöd för sin sak av kriminalinspektör Börje Carlsson i Eskilstuna. Han menade att de förhör som hade gjorts inte stämde med de resultat som dödsfallsutredningen visat.

Rikskriminalens dåvarande expert på hedersmord, Kickis Åhré Älgamo, som yttrade sig på uppdrag av advokat Fritz, sa till Sveriges Radio Sörmland ett år efter dödsfallet att det fanns många frågetecken i dödsfallsutredningen och att polisen missat de kulturella delarna i sammanhanget.

Enligt advokat Fritz hade en Imam sagt att kvinnan för honom uppgett att hon blivit utsatts för hot och våld och blivit inlåst efter att anhöriga fått reda på att hon var tillsammans med en svensk man och planerade att gifta sig. 

TT och Fredrik Blomberg, SR Sörmland
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".