Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsrätten avgör förskoletvist

Publicerat lördag 29 april 2006 kl 08.52

Regeringsrätten ska avgöra om Strängnäs kommun är skyldig att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid och det kan bli avgörande för hur kommunerna ska agera. Strängnäs kommun anser att den inte är skyldig att ordna barnomsorg på kvällar, helger och nätter. Men tre föräldrar från Mariefred och Åkers Styckebruk gick vidare till både Länsrätt och kammarrätt, som gick på kommunens linje, men kammarrätten var oenig.

Två ledamöter ansåg att skollagen säger att kommunen är skyldig att ordna förskoleplatser ”i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete”.

Regeringsrätten har meddelat prövningstillstånd vilket betyder att högsta förvaltningsdomstol ska avgöra om Strängnäs kommun är skyldig att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. 

Eftersom regerinsgrätten enbart tar upp fall av principiell betydelse så kan den kommande domen bli vägledande för hur kommuner i allmänhet ska göra när föräldrar kräver barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

- Det är toppen. Det är så de ska gå till när kommunerna gör så här korkade saker som i det här fallet drar in barnomsorgen för föräldrar som är ensamstående. Man går till ett arbete och betalar skatt och någon måste ta hand om barnen. Jag har trott på det här hela tiden. Det kan inte vara rätt. Andra kommuner har ju det här och tar det som en självklar service. 

Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om de två föräldrarna Marianne Bratt och Pirjo Dall från Mariefred och Åker som båda är ensamstående mammor och behöver barnomsorg för att kunna jobba. Bland annat har Marianne Bratt sagt att hon inte kan lämna sin sin son ensam hemma när hon jobbar.

Hennes son fyller elva år i maj så snart kommer han inte att behöva någon barnomsorg/fritids, men Marianne Bratt hoppas att hennes och Pirjo Dalls kamp mot kommunen kan hjälpa andra i samma situation.

- Då kanske jag ändå banat väg för andra.

Marianne Bratt utbildade sig och hade haft en provanställning på ett företag i Nykvarn. Arbetsgivaren ville att hon skulle fortsätta, men samtidigt kom beskedet att kommunen skulle dra in barnomsorgen för henne.

Hon riskerade att inte kunna fortsätta jobba, men då inledde hon, tillsammans med flera föräldrar i samma situation, en process mot kommunen. Nu har den nått regeringsrätten och hon är starkt kritisk mot att samhället inte tillräckligt tar hänsyn till barnets perspektiv. 

– Alla våra politiker och människor i samhället, vi vuxna, pratar alltid om att vi ska värna barnen och de gamla. Men det är ju inte så i verkligheten. Politiker måste tänka på vad konsekvenserna blir av deras beslut. Det kan bli katastrof för vissa familjer. Om man inte är tillräckligt stark och jävligt förbannad så kan ju en familj gå under, menar Marianne Bratt.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".