Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krympt naturreservat upprör Oxelösundsbor

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 17.05

Oxelösundsbor och ideella organisationer i kommunen känner sig överkörda av politikerna som vill krympa det planerade naturreservatet på ön Femöre. Men kommunstyrelsens ordförande Benita Wikström tillbakavisar kritiken om odemokratiska metoder.

Frågan är ordentligt infekterad sen den politiska ledningen plockat bor viktiga områden ur det planerade naturreservatet på Femöre och därmed kör över sin egen tjänstemannaledning, ett antal ideella organisationer och det rådslag, en slags folkomröstning som hållits.

Ragnhild Boije från Naturskyddsföreningen sitter med i den projektgrupp som arbetat med reservatet - hon är mycket kritisk å demokratins vägnar:

- Man tycker att det är upprörande att det ska gå till på det här viset. Demokratin är satt ur spel här, säger hon.

Politikerna vill ge plats för industrier på Femöre. Och det är ett problem även om det finns plats kvar på Femöre för ett framtida naturreservat menar Ragnhild Boije.

- Får man stora industrierna på de här områdena så påverkar ju de med både luft och buller. Och det har ju politikerna själva sagt i sin översiktsplan. Och sedan inskränker man det från politiskt håll och det är väl inte så kul för demokratin egentligen, konstaterar hon.

Ragnhild Boije sitter själv med i den projektgrupp som arbetat med naturreservatet i ett par år nu. Projektet har finansierats med statliga pengar och det förslag som kommunens tjänstemän lagt fram finns en bred uppslutning kring.

Men politikerna var inte nöjda och tillsatte en egen arbetsgrupp som lagt fram ytterligare ett förslag som gått igenom samhällsbyggnadsnämnden och nu på onsdag ska upp i kommunfullmäktige.

I förslaget är viktiga nyckelbiotoper i de ursprungliga reservatsplanerna borttagna, för att bland annat ge plats för fler industrier.

Ragnhild Boije är förvånad över politikernas framfart:

- Folkviljan har sagt sitt och det har varit rådslag, folkomröstning där nere.

Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, socialdemokraten Benita Wikström, tillbakavisar kritiken. Hon säger att naturskyddsföreningen bara är en av dom parter man ska ta hänsyn till när man bestämmer hur stort naturreservatet ska bli.

Hon anser heller inte att oxelösunds kommun agerat odemokratiskt, utan att man tagit hänsyn till flera olika intressen.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".