Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer kritik mot socialtjänsten i Eskilstuna

Publicerat torsdag 8 juni 2006 kl 06.54

Ytterligare kritik riktas mot Socialtjänsten i Eskilstuna för hur kommunen hanterat ärendet med den 14-åriga flicka som misstänkts ha blivit utsatt för upprepade hedersbrott av sin pappa. Socialtjänsten har inte låtit flickan och hennes advokat förbereda sig ordentlig inför rättegången och missade att transportera flickan till rättegången. Det sade advokaten Susanna Cleve, när rättegången inleddes på onsdagen.

– När jag fick kontakt med flickan så var det osäkert om hon skulle kunna ta sig hit. Jag fick kontakta polis som fick åka och hämta flickan. Rättegången blev försenad. Socialtjänsten är skyldig att hämta henne eftersom hon är omhändertagen, enligt LVU. Socialtjänsten har heller inte låtit flickan komma till Stockholm och ha genomgångar med mig inför rättegången.

Det har lett till att flickan inte kunnat ha tillräckligt många och långa möten med sin advokat, menar Susanna Cleve.

Josef Zsido som är enhetschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna, säger att det var rättsväsendets och inte kommunens ansvar att flickan kom till rättegången. Han säger också att det kan finnas skäl att neka en omhändertagen ungdom att resa till sin advokat före en rättegång.     

– I vissa fall när det finns risk för att ungdomen avviker, riskerar sitt liv eller hälsa. Advokaten har ju möjlighet att besöka barnet på institution eller liknande.

Flickans advokater har tidigare kritiserat Eskilstuna kommun för att kommunen inte skyddat flickan från hot och påtryckningar från släktingar som velat få henne att ta tillbaka sina anklagelser mot pappan.

Kommunen har svarat att man inte fått entydiga signaler om att sådana hot har riktats mot flickan.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".