Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen kritiserar Studsvik

Publicerat måndag 10 juli 2006 kl 14.39

Det råder delade meningar om hur stor del av Studsviks verksamhet som har anknytning till forskning och vad som är förenligt med detaljplanen för området. I ett yttrande till Miljööverdomstolen får nu bland andra Naturskyddsföreningen stöd av Länsstyrelsen som säger att verksamheten inte är förenlig med den gällande detaljplanen.

Det har länge diskuterats kring Studsviks detaljplan och tvisten har nu återigen kommit upp till ytan när Naturskyddsföreningen överklagat den dom som ger Studsvik tillstånd att dubbla mängden skrot vid sin smältanläggning, från dagens 2 500 ton till 5 000 ton per år. Enligt Naturskyddsföreningen strider domen mot detaljplanen för området. Nu får Naturskyddsföreningen medhåll av Länsstyrelsen.

Länsarkitekt Per Öhrling säger till Sveriges Radio Sörmland att Länsstyrelsen ställer sig kritisk till domen från Miljödomstolen eftersom Länsstyrelsen inte tycker att den tar tillräcklig hänsyn till de rådande omständigheterna. Med det menar man det faktum att Studsviksområdet ligger mitt i kust- och skärgårdsområdet som är av riksintresse för naturvård och friluftsliv och omges av flera stora naturreservat.

Länsstyrelsen befarar att en tillåten ökning i det här läget med stor sannolikhet kan komma att medföra nya ansökningar om ytterligare utökning längre fram. Dessutom vill man att alternativa platser ska undersökas bättre. Därför skriver de i ett yttrande till Miljööverdomstolen att Länsstyrelsen bedömt att verksamheten inte är förenlig med den gällande detaljplanen, vilket alltså innebär att Studsvik inte borde få utöka sin smältanläggning.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".