Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre livsmedelsinspektioner i länet

Publicerat onsdag 12 juli 2006 kl 15.53

Livsmedelsinspektionerna minskar i hela länet - förutom i Nyköping. Störst var minskningen i Oxelösund. Nu ligger ansvaret för livsmedelsgranskningen istället på företagarna själva. Peter Lantz är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Oxelösunds kommun och han menar att man måste lita på företagens egna inspektioner.

Livsmedelsinspektörer granskar bland annat om restauranger och butiker håller frysta varor kalla, styckar kött på rena skärbrädor, sköljer grönsaker och städar i alla utrymmen. Det är alltså dom här inspektionerna som var färre i hela länet under 2004 jämfört med 2005.

Bara i Nyköping har inspektionerna ökat. Värst är minskningen i Oxelösund. Istället har företagarnas egna kontroller blivit viktigare. Ägarna ska göra inspektörernas arbete själva och bokföra resultatet. Med andra ord så undersöker livsmedelsinspektörerna främst företagarnas egna hygienundersökningar.

Reporter Annika Öhman
annika.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".