Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

V kräver bättre skydd för sverigefinnar

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 17.42

Sverigefinnar får inte sina lagstadgade rättigheter om bland annat modersmålsundervisning tillgodosedda. Det förs fram i den rapport om Sveriges nationella minoriteter som Vänsterpartiet på tisdagen presenterade i Eskilstuna. Sverigefinnar är Sveriges största minoritetsgrupp och Vänsterpartiet kräver nu särskilda satsningar och grundlagsskydd.

För sex år sedan ratificerade riksdagen Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.

Samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar och deras språk och kultur ska skyddas och stärkas. När det nu är valtider hävdar både folkpartiet och vänsterpartiet att den största gruppen - omkring 450 000 sverigefinnar - inte får sina lagstadgade rättigheter tillgodosedda.  

-Sveriges regering har fått kritik för att inte leva upp till konventionen om skydd för nationella minoriteter. Vi i vänsterpartiet menar att de inte gjort tillräckligt för att förbättra situationen, säger Elina Linna, vänsterpartiets ansvariga för den nationella minoritetspolitiken, och riksdagsledamot från Nyköping.

Linna riktar också kritik mot landets kommunpolitiker. Hon anser att många av dem är okunniga om de nationella minoriteternas särställning.

-De ser inte skillnaden mellan de språk som många nya invandrare talar och de nationella minoritetsspråken som har en internationell konvention och svensk lagstiftning som skydd.

När vänsterpartiet på tisdagen presenterade sin rapport om sverigefinnarnas situation krävde man bland annat att de fem nationella minoriteterna och deras språk även ska skyddas i grundlagen.

Bland de särskilda åtgärderna för just sverigefinnarna vill vänsterpartiet se en förändring främst i skolan där tillgången till modersmålsundervisning i finska måste bli bättre.

Men partiet ställer också krav på bättre tillgång till finskspråkig vård, äldreomsorg och kultur. Hur förslagen ska finansieras kan Elina Linna inte svara på.

-Allt kommer inte gå att genomföra på en gång och vissa av förslagen måste utredas också. Men vi har förbundit oss att jobba efter en nationell minoritetspolitik och när vi inte kan leva upp till den måste vi ha en nationell handlingsplan för hur vi ska lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".