Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elevflykt från kommunal skola

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 06.47

Nästan hälften av eleverna i årskurs sex på Slottsskolan i Eskilstuna kommer till hösten att byta till den nya privata Engelska skolan. Det gör att gör att Slottsskolan förlorar pengar och tvingas omorganisera. Samtidigt splittras vissa klasser vilket blir en påfrestning för barnen.

– Min första tanke var att det var jättebra. Att det skulle få tid ör varje elev och att det skulle bli lugnare i klassen, men om de inte får lika mycket resurser om elever försvinner är det ju en nackdel också.

Om alla eleverna hade stannat kvar och börjat sexan i slottsskolan till hösten så skulle skolan ha haft två sjätteklasser med 27 elever i varje. Nu blir det istället två klasser med femton elever i varje.

Skolledningen vill inte slå ihop de återstående eleverna till en klass bland annat därför att den klassen skulle bli helt full och inte ha plats för några nya elever som flyttar in under läsåret.

Elevbortfallet i de två klasserna har också gjort könsfördelningen sned bland de återstående eleverna. Därför måste klasserna splittras och blandas om.

Varje elev har uppmanats att välja fyra kompisar som de helst vill fortsätta gå med. Det var besvärligt för Ann-Mari Isojärvis son.

– Han blev väldigt ledsen och hade svårt att välja ut klasskamrater.

Att skolan nu får mindre resurser leder till att det blir färre lärare och skolan tvingas organisera om för att undervisning inte ska bli lidande. Helena Rivel är rektor på Slottsskolan.

– Vi klarar det genom att vi gör en organisation där vi ordnar så att klasserna kan läsa tillsammans i de ämnen som de behöver.

Men det blir färre lärare?

– Ja, totalt på skolan blir det det, men det blir inte färre lärare så att man inte klarar undervisningen. Jag tror att det blir bra.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".