Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt ton mot giftiga båtbottenfärger

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 15.55

Hittills har det varit riskfritt för fritidsbåtsägare att använda förbjudna bottenfärger som är giftiga och miljöfarliga. Risken för upptäckt har varit mycket liten. Men de myndigheter vi talat med skärper nu tonen.

Harry Bohn är kriminlainspektör hos Nyköpingspolisen och specialiserad på miljöbrott och han utesluter inte att polisen kan komma att göra kontroller på båtvarven under vårrustningen.
- Det är mest då för att statuera exempel. Om en blir fälld för något sådant här, då vet andra att risken finns, säger Harry Bohn.

Länsstyrelsen i Sörmland tar nu prover för att se om gifter från förbjudna bottenfärger finns i bottensediment i populära naturhamnar längs Sörmlandskusten, efter misstankar om att färgerna fortfarande används, trots att det enligt polisen kan ge dagsböter eller fängelse i upp till två år om det upptäcks.

I Trosa hamn gjorde Stockholms universitet redan förra året mätningar som visar på förhöjda halter av gifter från färger som inte längre är tillåtna. Miljöforskaren Birgitta Eklund ligger bakom den provtagningen.
- Det troligaste är att det är från färger som lagts på nu under senare tid.

Av fem fritidsbåtsägare som Sveriges Radio Sörmland talat så säger fyra att de använder förbjudna giftfärger och den femte känner till personer som gör det, säger Birgitta Eklund. Så här sa två av dem i våra sändningar i morse:
- Det är många som kör med västkustfärgerna här på ostkusten. Och även ännu skarpare färger som de tar in från utlandet.

Hittills har kommunens miljöenhet i Nyköping som är lokal tillsynsmydndighet inte gjort några kontroller ute på varven, men tillförordnade miljöchefen Kristina Ajaxon utesluter inte heller hon stickprovskontroller under nästa vårrustning.
- Visst finns en möjlighet till att vi skulle kunna göra någon form av tillsyn, säger Kristina Ajaxon.

Reporter Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".