Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förorenade jordmassor upprör

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 06.43

Under en och en halv månad nu har grannar till Åker Sweden i Åkers Styckebruk fått stå ut med en påtaglig lukt av diesel - detta sedan bolaget börjat täcka sin industritipp med förorenade massor från Tullinge militärflygfält. Massorna innehåller åtskilliga ton flygfotogen. Trots en polisanmälan och att politikerna i Strängnäs lovat granska frågan så händer ingenting, säger en av grannarna, Tomas Hjort.

– Det här området är ett naturskönt område med paddlingsstråk och fiske. Det blir en rejäl svart plump i protokollet om det framkommer att det finns förorenade massor från Tullinge som ligger här. För i Stockholm är det välkänt att sådana här massor är ett problem.

Det var i början av juli som Tomas Hjort, själv miljöforskare, lämnade in sin polisanmälan, sedan stanken av flygfotogen blivit alltmer påtaglig. 26 000 ton massor innehållande uppemot tion ton flygbränsle låg då ett par hundra meter från dom närmsta villorna i det lilla samhället. Industritippen ligger mellan flera vattendrag och med uppenbar risk för läckage.

I försvarets beslut om sanering när massorna låg kvar på Tullinge sägs att dom är så förorenade att dom ska behandlas som farligt avfall under presseningar som skydd mot regn. Allt spillvatten ska också omhändertas som farligt.  

Men vid vårt besök i Åker finns lukten och dom enorma högarna fortfarande kvar otäkta och utsatta för väder och vind. Enligt Tomas Hjort vill de besvikna grannarna att kommunen skyndsamt agerar så att massorna tas bort.

- Det är bättre att man kör det härifrån till en anläggning som hanterar dem på ett riktigt sätt.

Miljönämndens ordförande Hugo Rundberg erkänner att kommunen gjort fel.

– Vi har varit för dåliga på att skriva in restriktioner för verksamheten. Vi hade inte tänkt oss att man ens skulle komma på idén att ta jord förorenad av flygfotogen.

Tycker du att massorna kan ligga kvar där?

– Jag tycker personligen att de inte kan det.

Vad tänker du göra åt det då?

– Jag vet inte vilka lagliga möjligheter vi har.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".