Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gröt kan bli lunchmat för Flenselever

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 16.06

Förslaget att återigen införa gröt till skoleleverna i Flen på lunchen möter hårt motstånd. Mjölken kan också försvinna. Elever som Sveriges Radio Sörmland pratat med på Prins Wilhelms gymansium tycker att det är fel att äta gröt på lunchen och ser det som sämre mat. Orsaken till förslaget om att införa gröt är att Migrationsverket lagt ned sin transitenhet i Flen. Tidigare sålde kommunen mat till transitenheten och tjänade på så sätt pengar som kunde satsas på skolmaten.

Migrationsverkets beslut i våras att lägga ner transitenhet gick inte att förutse, menar Per Swärdh, kostchef i Flens kommun och därför har situationen blivit akut.

På måndag ska han träffa kommunsstyrelsen och försöka få dem att skjuta till pengar. Men ekonomikontoret har redan sagt nej till mer pengar. Och blir det nej, även från kommunsstyrelsen, så kommer det krävas besparingar som kommer leda till att maten blir sämre säger Per Swärdh

Oppositionsrådet i Flen, Anders Berglöv (s), säger bestämt nej till till gröt för skolbarnen i Flen. Han tycker att det inte ska bli förändringar för barnen bara för att Migrationsverkets transitenhet försvinner.

- Uppdrag som det ska ligga utanför den kommunala verksamheten och inte drabba skolbarnen. Antingen får kommunen mer pengar, tilläggsanslag eller så får kommunen göra omprioriteringar.

Lotta Finstorp, kommunsstyrelsens ordförande (m) menar att kommunen måste hitta ett sätt att skramla fram de pengar som behövs för att maten inte ska försämras. Hon tror att hon kommer att få med sig de andra partierna på den linjen när beslutet ska tas på måndag.

- Vi får försöka hitta pengar någonstans. När vi sitter ner med kostchefen på måndag ska vi vrida och vända på alla parametrar. Vi har redan en snål budget för det som finns på tallriken så den kan inte minska mer. Hela arbetsutskottet står bakom att hitta andra lösningar än att försämra kvalitén.

Lotta Finstorp dementerar att det förts diskussioner om att kommuen ska ta bort mjölken.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".