Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag stoppar ålfisket för yrkesfiskare

Publicerat fredag 22 september 2006 kl 05.51

Fiskeriverket vill starkt begränsa fisket efter ål, för att rädda den numera allt sällsyntare fiskarten. Det förslag som ligger innebär att allt husbehovsfiske förbjuds dessutom kan ålfisket stoppas för en stor del av yrkesfiskarna. Det här kan beröra ett 80-tal yrkesfiskare på Mälaren, Hjälmaren och vid Sörmlandskusten.

– Det kommer att fp effekter, speciellt för de som fiskat en mindre mängd ål och har haft det som en del i ett större fiske. De blir in princip utestängda från fortsatt ålfiske.

Den ål som vandrar från Sargassohavet till Sveriges kuster och sjöar har blivit allt mer sällsynt. I exempelvis Nyköpingsån har uppvandringen av ål minskat med två tredjedelar bara på några år och fisket i sjöar som Mälaren och Hjälmaren grundar sig till största delen på utplanterade ålyngel som fångats i England.

Fiskeriverket föreslår därför att allt husbehovsfiske efter ål förbjuds och bara de yrkesfiskare som årligen fångar mer än 400 kilo ål får dispens att fortsätta fiska.

Enligt fiskeriverket skulle då 44 procent av de yrkesfiskare som fiskar ål i Mälaren tvingas sluta fiska ål och i Hjälmaren skulle 36 procent få lägga ålfisket på hyllan. I Mälaren fångades förra året 42 ton ål, och förslaget skulle innebära stora svårigheter för dom yrkesfiskare som fiskar på flera olika fiskar eller för dom som har ålfisket som bisyssla:

För det kustnära fisket som oftast vilar på flera ben skulle förslaget innebära ett hårt slag eftersom den genomsnittliga kustfiskaren ligger under kvoten och alltså skulle tvingas sluta med sitt ålfiske.

En äldre kustfiskare vi talat säger att han helt skulle tvingas sluta fiska samtidigt som utgifterna för dom arrenderade fiskevattnen skulle finnas kvar. En annan säger att varje del i fisket är viktig och blir det stopp för ålen så blir det ett rejält avbräck.

– Många fiskare, framförallt i Mälaren har ålfisket som sin huvudsakliga inkomst och det är meningen att de ska få dispans, men det finns de som ligger på gränsen och de kommer att drabbas.  

Per Thyrén
per.thyren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".