Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga halter markozon i Sörmland

Publicerat torsdag 25 juli 2002 kl 06.46
På grund av det varma vädret under juli månad så har halten av marknära ozon varit högre än de halter som EU rekommenderar. Det marknära ozonet, kan innebära hälsorisker och även orsaka skador på grödor, för miljardbelopp varje år.
Marknära ozon bildas på grund av luftföroreningar. Utsläpp från framförallt bilar innehållande kväveoxider och kolväten bildar det marknära ozonet som blir starkare under inverkan av solljus. Det är IVL- svenska miljöinstitutet som på uppdrag av blandannat Naturvårdsverket mäter marknära ozon på ett antal platser i landet, bland annat vid Aspvreten utanför Nyköping. På grund av det varma vädret under juli månad så har dygnsmedelvärdet vid Aspvreten legat över det som EU rekomenderar som är 65 mikrogram per kubikmeter luft. Marknära ozon kan skada såväl natur djur och människor. Värden över 65 mikrogram per kubikmeter kan därför ha inverkan på framförallt vegetationen. Om värdena blir allt för höga uppemot 150 mikrogram per kubikmeter kan det innebära hälsorisker för människor i form av andningsbesvär och nedsatt lungfunktion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".