Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hotell kan slippa diskrimineringsprövning

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 16.43

Fallet med den romska familjen som inte släpptes in på Eskilstuna stadshotells badanläggning togs under fredagen upp i tingsrätten. Men det är inte säkert att tingsrätten kommer att pröva frågan om stadshotellet diskriminerat romerna. Hotellet menar att man har ett avtal med diskrimineringsombudsmannen, DO, och familjen om att frågan inte ska prövas i domstol.

I början av förra året gick hotellet med på att betala 200 000 kr till det romska paret, om de och DO, lovade att inte stämma hotellet i domstol för diskriminering.

I avtalet ingick också att paret inte fick uttala sig i pressen om händelsen. Men den romska kvinnan gjorde vissa uttalanden till en lokaltidning, vilket gjorde att hotellet inte betalade ut de utlovade pengarna. Då tyckte diskrimineringsombudsmannen, att hotellet bröt avtalet, och att det var fritt fram att stämma hotellet.

I rättegången som startade idag hävdade hotellets företrädare att avtalet fortfarande gäller, hotellet bröt inte mot avtalet eftersom man hade rätt att hålla inne pengarna om paret uttalade sig i pressen. Juristen Ulrika Dietersson som företräder DO, håller inte med.

- Det är en orimlig tolkning av ett avtal. Det är först när alla punkter är uppfyllda som samtliga mellanhavanden är reglerade. Nu är inte all uppfyllda och då blir det en prövning av diskrimineringsfrågan, säger hon.

Den romska kvinna själv menar att hon inte har uttalat sig till pressen på ett sätt som stred mot avtalet, utan att hon blivit felciterad av en lokaltidning.

- Ja, det finns vissa journalister som vrider och vänder på det man säger så att de får en bättre story. Det finns en journalist som har blivit uppringd av mig och fått en utskällning för det, säger kvinnan.

Det är en snårig historia. Nu måste tingsrätten först ta ställning till om det finns ett giltigt förlikningsavtal som hindrar att domstolen prövar frågan om diskrimineringen. Om man kommer fram till att frågan ska prövas så står ord mot ord. Det romska paret hävdar att hotellets chef sagt att de inte fick komma inte eftersom man tidigare haft problem med romer. Medan man från hotellets sida säger att badet var fullt och att det var därför paret inte fick komma in.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".