Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för att fler företag dras in i konflikt

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 07.43

Konflikten mellan två små företag i Smålandstenar, som tillverkar träpallar, och skogs och träfacket fortsätter.

Företagen är Jima och Scandro-trade och deras ägare vägrar av religiösa skäl att teckna kollektivavtal. Hittills har medlingen inte lyckats, och företagen är satta i blockad av trä och skogsindustrifacket, och nu har andra fack börjat med sympatiåtgärder.

Från arbetsgivarsidan är man nu orolig för att konflikten ska drabba andra företag hårt.

Ägarna till de två företagen vägrar alltså av religiösa skäl att teckna kollektivavtal. De är med i plymouthbröderna, och säger att man genom sin tro har ett förbund med Gud, och några andra föreningar behövs inte. De säger också att de hellre skulle sätta företagen i konkurs än skriva under ett kollektivatal, men hävdar samtidigt att man i praktiken uppfyller allt som kollektivavtalen innebär. Från arbetsgivarsidan så hävdar man också att fackets krav strider mot rätten till religionsfrihet.

Skogs och träfacket säger å sin sida att man inte tror att andra företag ska drabbas speciellt hårt, och menar att det inte är ägarna som ingår kollektivavtal, utan att det är företaget, och därför bryter man inte mot rätten till religionsfrihet med sitt krav på kollektivavtal. Men Per-Olof Sjöö, som är avtalssekreterare på Skogs och Träfacket, säger att situationen är komplicerad.

- Vi har aldrig varit med om det här innan, men vi tror att om vi släpper på det här nu så får vi fortsätta framöver, säger Sjöö.

Medlingsförsöken har hittills misslyckats. De två företagen gick med på att uppfylla allt som kollektivavtalet innebär, utom just att skriva under det. Det gick inte skogs och träfacket med på, eftersom man menar att det inte skulle få någon juridisk giltighet.

David Johnson på Trä och Möblindustriförbundet är orolig för att konflikten kan bli långvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".