Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetstidslagen kräver lagbrott för kommuner och landsting

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 17.07

Den nya arbetstidslagstiftningen har skapat stora problem med scheman och bemanning. Värnamo sjukhus är en av arbetsplatser där man tvingas bryta mot lagen.

- Genom att vi inte hunnit rekrytera än så har vi en liten tid när vi måste gå på gamla scheman. Det kan ju inträffa i vissa fall att vi måste bryta mot lagen, säger Karl-Gustav Carlsson, biträdande personalchef för Värnamo sjukhusområde.
Vårdyrkena är de som haft störst problem med den nya lagen. Sjukhuset i Värnamo är snart ikapp med schemaläggningen och rekryterar i dagsläget sjuksköterskor och undersköterskor.
Den nya lagen öppnar samtidigt för att vården kan bli sämre. Läkarnas övertid får inte längre kompenseras i pengar, utan måste tas ut i ledig tid. Det resulterar i lägre närvaro bland läkarna, eftersom det är för dyrt och svårt att få tag på ersättare.
- Om man räknar på det så ser man att vi tappar i läkartimmar. Men fullt ut vilka effekter det kan få är svårt att säga, säger Karl-Gustav Carlsson.
Den nya lagen gäller de flesta som arbetar dygnet runt. Räddningstjänst, personliga assistenter och vårdpersonal är några exempel. Arbetstidslagen anpassades till EU-standard redan 2005, men började användas vid årsskiftet 2006/07 eftersom kommuner och landsting hade kollektivavtal som sträckte sig så långt.
Ett massivt schemaläggande har pågått under hösten. Stundtals har övergången beskrivits som kaosartad.
Nyheterna är att arbetstiden inte får bli mer än 48 timmar per vecka och att dygnsvilan måste vara elva sammanhängande timmar. Dessutom räknas jour- och beredskapsarbete nu in i den tidsbegränsade arbetstiden.
Fackförbundet Kommunal har många medlemmar som påverkas. Ombudsman Annica Jansson tycker att den nya lagen är bra.
- Vi tycker att det är positivt eftersom rättigheten till ledighet är lagreglerad, säger hon.
Att alla förhandlingar mellan fack och arbetsgivare är slutförda är inget som oroar henne. Inte heller kommer några åtgärder att vidtas mot dem som fortfarande bryter mot lagen.
- Vi vet att vi har diskussioner på gång lokalt. Det är klart att vi då inte har ett intresse av att ställa till bråk, säger Annica Jansson.
Reporter Mikael Kulle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".