Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomisk kris för unga nykterister

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 07.03

Efter intern turbulens och ekonomiska problem kan nu tre av fyra anställda få sparken på IOGT-NTO:s junioirförbund Junis i länet. Fakturor har försvunnit, anställda anklagas för arbetsvägran och nu har revisorn kallat till krismöte i helgen.

-Vi har haft ekonomiska problem både med vår lokal och vår personal, säger Tessa Berglund, vice ordförande i styrelsen för Junis.
-Det beror på slarvfel och underlag som fattats, säger hon.
Organisationen vill nu börja om på nytt, och säga upp den gamla personalen. Tre av fyra anställda kan sägas upp.
Junis är en medlemsrörelse med runt 3000 medlemmar bara i Jönköpings län.
Problemen har i huvudsak varit två. Dels har den ekonomiska redovisningen inte fungerat. Fakturor har försvunnit, räkningar har betalats sent och underlaget har varit bristfälligt, något som styrelsen skyller på de anställda.
Någon kassör har inte funnits överhuvud taget och nu har en revisorsfirma tagit över allt.
Problem nummer två har varit att Junis styrelse, som även är styrelse för UNF, ungdomssektionen inom IOGT-NTO, har en längre tid varit missnöjd med de fyra anställda på Junis.
I ett brev som gått ut till samtliga medlemmar, beskylls de anställda till och med för att ha arbetsvägrat och inte verkställt beslut från styrelsen, berättar Junis andre vice ordförande, Tessa Berglund
-De har inte kommit igång med den verksamhet som vi förväntat oss, säger hon.
Nyheterna har talat med både anställda och styrelsemedlemmar i Junis. Och det framgår då ganska tydligt att styrelsen och de anställda haft olika åsikter om hur verksamheten ska skötas.
Styrelsen vill göra förändringar men mött motstånd från de anställda konsulenterna. Styrelsen menar att de anställda fått för stor makt, medan de anställda tycker styrelsen varit för ung och inte riktigt klarat att bära personalansvaret.
Styrelsen vill nu alltså säga upp tre av fyra anställda, men förhandlingarna är ännu inte avslutade. Mikael Movallius är en av de som nu tvingas sluta på Junis och han är bitvis självkritisk.
-Styrelsen kunde ha gjort mycket mer, men de har haft svårt att styra oss anställda, vi har sagt att det eller det vill vi inte göra, säger Mikael Movallius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".