Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mycket kvicksilver i länets gäddor

Publicerat fredag 6 september 2002 kl 11.52
Det är inte alltid nyttigt att äta den eftertaktade fångsten av gädda ifrån våra sjöar. I länet har gäddorna höga halter av kvicksilver - så höga att Länsstyrelsen tycker det är dags ha mer systematisk koll på dem.
Om halten av kvicksilver är över en milligram per fiskkött så får man inte sälja fisken, men den kan också vara gifitigt att äta. Av mycket höga halter kan man i värsta fall få allvarliga hjärnskador. En undersökning som Länsstyrelsen gjorde för två år sedan visade det sig att 14 procent av länets sjöar hade gäddor med en kvicksilverhalt som var högre än den som Livsmedelsverket satt upp som gräns för konsumtion. Nu jobbar alltså Länsstyrelsen tillsammans med kommunerna för att få igång ett löpande program så att man verkligen kan följa utvecklingen om kvicksilverhalten sjunker eller höjs i någon sjö. Ola Broberg, länsexpert på miljöövervakning i Jönköpings län, säger till nyheterna att det viktiga är att man ska kunna se om halterna höjs så mycket att man måste vidta åtgärder.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.