Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot slöjdsalar i Mullsjö

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 13.45

Slöjdsalarna i Mullsjö kommun har en lång rad brister när det gäller arbetsmiljön. Några brister är så allvarliga att Arbetsmiljöverket nu varnar för att elever kan skada sig svårt.

Det var under några dagar i november och december som personal från Arbetsmiljöverket besökte Trollehöjdsskolan, Sandhemsskolan och Gunnarsboskolan i Mullsjö kommun för att granska slöjdsalarna.

Och i de rapporter som nu är klara från inspektionen finns en lång lista på vad kommunen måste åtgärda. En av de allvarligaste anmärkningarna gäller att det saknas avskärmningsskydd på flera farliga maskiner - både bandsåg, kapsåg, träsvarv och pelarborrmaskiner får anmärkningar. Här menar verket att det finns ”mycket allvarlig risk” för personskador. Vissa maskiner är heller inte fastsatta i golvet och kan välta. Och riskområden kring maskinerna är inte uppmålade på golvet.

Också när det gäller hantering av kemikalier är kritiken hård. På Trollehöjdsskolan, som är den skola som fått flest anmärkningar, påpekar Arbetsmiljöverket att det inte finns tillräcklig ventilation vid den platsen där kemikalier hanteras, och både lärare och elever kan utsättas för hälsofarliga halter av de kemiska ämnen som används. Man noterar också att det finns en spånsuganläggning på skolan, men den har inte installerats.

Skolorna får också kritik för att bullermätningar inte har skett, att belysningen i något fall är dålig och att det saknas tydliga besked om vem som har ansvar för att förebygga olycksfall i slöjdsalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".