Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan försvarar hård linje

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 16.08

Försäkringskassan i länet fortsätter att ha en hård linje när det gäller vem som får sjukpenning och inte. Så hård att länsrätten i mer än varannat fall ändrar besluten. Till patienternas fördel.

Det visar siffror som Sveriges Radio tagit fram.

Men Annelie Andersson, försäkringssamordnare vid Försäkringskassan, försvarar kassans hårda linje.

- Vi gör en bedömning och tycker att andra släpper igenom där vi begär komplettering.

Och Annelie Andersson tror att Försäkringskassan i länet ligger rätt och att länsrätten inte har anammat den striktare bedömning som ska råda.

Försäkringskassan i Jönköping har flera gånger uppmärksammats för att ha hårdare bedömningar än kollegorna på andra platser i landet när det gäller rätten till sjukpenning, det här sedan man infört en striktare bedömning redan 2003. Något som följdes av kraftfulla protester från de som sökte sjukpenning - men också från läkare.

Och siffror som Ekoredaktionen tagit fram från förra åretvisar att kassan i länet fortsätter sin linje. I Jönköping ändrar länsrätten Försäkringskassans beslut i 51 procent av de fall som överklagas. Alltså mer än varannan som överklagar försäkringskassans nej till sjukpenning får sedan rätt i länsrätten. Det är den klart högsta andelen i landet och mer än dubbelt så mycket som snittet.

Men på Försäkringskassan i länet så försvarar man sig och hävdar att man gör rätt bedömning. Försäkringssamordnare Annelie Andersson ifrågasätter istället om det är länsrätterna som gör olika bedömningar.

- Vi försöker ju vara ense på försäkringskassorna - försöker länsrätterna det också?

Annelie Andersson menar också att det ofta kommit in mer underlag i ärendena när länrätten gör sin bedömning och där kan det finnas uppgifter som gör att bedömningen ändras.

Ändå tycks kassan i länet ha den synen att det är de andra försäkringskassorna som är för snälla och att man själv gör de rätta bedömningarna, ändå ska man nu inleda ett samtal med länsrätten i Jönköpnig för att komma tillrätta med siffrorna.

- Ja, vi behöver fortsätta dialogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".