Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåliga tänder i Gnosjö

Publicerat torsdag 20 september 2001 kl 16.45
Barnen i Gnosjötrakten har sämst tänder i länet. Det visar en rapport om barnens hälsa i länet och som presenterats idag.
Barnen i Gnosjö har tillsammans med till exempel barn på stadsdelarna Råslätt och Öxnehaga i Jönköping sämst tänder i länet. Landstinget har tittat på sexåringarnas tandhälsa i länets kommuner mellan 1997 och 99 och var femte sexåring i Gnosjö hade då fler än två hål i sina tänder. Siffran är något lägre när det gäller stadsdelarna Råslätt och Öxnehaga. Övertandläkare Lill-Kari Wendt menar att det hänger ihop med faktorer som hög invandring och låg utbildningsnivå. Men det skiljer stort mellan barnen där och barnen i till exempel Gränna och Aneby. Där hade endast runt fem procent av sexåringarna fler än två hål. Det förklarar Lill-Kari Wendt med att man speciellt i Aneby satsat mycket på förebyggande vård för förskolebarnen. Men trots det så har barnens tänder överlag blivit allt sämre sedan mitten på 90-talet och tandhälsan i länet har till och med försämrats jämfört med andra barn i landet. Den trenden oroar övertandläkare Lill-Kari Wendt, som menar att det förebyggande arbetet måste sättas i fokus och att det gäller att föra en ständig kamp för tandhälsan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".