Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtgärder i Jönköping efter köttslarvet

Publicerat tisdag 10 december 2002 kl 16.49
Sedan Nyheterna berättat om omfattande slarv med märkningen av nötkött i Jönköpnings affärer, reagerar både kött- och livsmedelsbranschen. - Jag är helt bedrövad över situationen, säger Ivan Hernadi, vd för Livsmedelshandlareförbundet som nu tänker sätta in åtgärder i Jönköping.
Enligt Ivan Hernadi ska man nu diskutera med lokala aktörer vad man kan göra för att förbättra köttmärkningen i Jönköpingsaffärerna. - Jag ska gå på lämpliga människor och se vad man kan göra mer på lokalt plan, säger Ivan Hernadi. Även Åke Rutegård, vd för Kött och branschföretagen i landet reagerar också på Jönköpingssiffrorna. - Det är bedrövligt dåligt resultat och nonchalant att man inte följer bestämmelserna, säger Åke Rutegård som nu vill att butikerna kontrolleras bättre. - Vi har alldeles för dålig myndighetskontroll i det här landet av butiker och storhushåll, säger Åke Rutegård. Som Nyheterna berättat tidigare var det bara två av 30 kontrollerade butiker i Jönköping som skötte urspungsmärkningen av nötkött som reglerna föreskriver enligt en kontroll som kommunens miljökontor har gjort. Reglerna infördes för två år sedan för att kunna spåra smittat kött. Bland annat ska butikerna märka upp köttet i butiken men även föra journaler över ingående och utgående kött för att myndigheterna med säkerhet ska kunna spåra köttet om det kommer ett smittlarm.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.