Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hörselproblem allt vanligare bland yngre

Publicerat onsdag 19 september 2007 kl 06.21
Rebecca Johansson. Foto: Anna-Karin Front

Tinnitus och andra hörselproblem ökar bland barn och ungdomar i länet och det är mer buller i vår omgivning som är orsaken.

Till hörcentralen på länssjukhuset Ryhov kommer idag fler och fler barn med problem, berättar Rebecca Johansson, barnaudionom på länssjukhuset Ryhov:

- Generellt har inte hörselnedsättningarna ökat, men hörseltröttheten är större.

Rebecca Johansson säger, att antalet remisser till hörcentralen ökar. Fler barn och unga söker hjälp för symptom som brus- eller pipljud i öronen. Och även om man hör ganska bra så har man alltså ändå problem med hörseln.

- Normalhörande upplever problem med hörsen, säger Rebecca Johansson.

Orsakerna till problemen är egentligen ganska självklara, tycker Rebecca Johansson; vi har mer trafikbuller omkring oss, men också så kallat infrabuller, det vill säga höga toner från elektriska apparater, datorer, lysrör och annat, och det påverkar fler saker för barnen än bara öronen.

- Det är tröttande och jobbigt. Det påverkar hela kroppen.

I Jönköpings kommun har man börjat arbeta med speciella hörselombud på varje skola och förskola. Tanken är att dom ska utbildas och föra kunskapen vidare till barn och vuxna. Ett av hörselombuden är Anette Svensson på Nyarpsskolan i Bankeryd. Hon har arbetat som skolsköterska i många år och hon möter många barn och unga med hörselproblem idag.

- När jag pratar med elever på skolor så är det många som räcker upp händerna och säger att de har ont av tinnitus bland annat, säger hon.

- Vi vill framför allt ge budskapet till barnen om hur de kan förebygga hörselskador.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".