Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker vill få rätsida på psykiatrin

Publicerat tisdag 2 oktober 2007 kl 10.37

Den politiska ledningen för Landstinget i Jönköpings län ser mycket allvarligt på Socialstyrselsens kritik av den psykiatriska kliniken i Jönköping. Nu tänker den sätta sig ner med kliniken för att få rätsida på problemen.

-Det finns rutiner och arbetsförhållanden, som man får ändra på, men det gör man ju på kliniknivå, där vi som politiker inte kan gå in och tala om att den har haft en felaktig rutin, säger det kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd.

Men Socialstyrelsens kritik är trots allt så allvarlig, att politikerna och klinikledningen nu måste diskutera frågan, menar Lisbeth Rydefjärd.

Diskussion med personalen krävs

-Jag vill ta en diskussion med den personal, som jobbar på psykiatrin, vi ska ta kontakt med dem.

Igår presenterade Socialstyrelsen en mycket kritisk rapport om den psykiatriska kliniken i Jönköping. Som vi berättat, bygger rapporten på fyra olika händelser under förra hösten och vintern med koppling till kliniken. Bland annat det uppmärksammade mordet på en åttaårig pojke i Norrahammar.

Och även om Socialstyrelsen inte har hittat någon gemensam nämnare mellan alla händelserna, så pekar man ändå på en rad brister på kliniken. Det handlar om attitydsproblem hos personalen, dålig dokumentation och inte minst om de ständiga överbeläggningarna, något som diskuterats under flera år och som klinikens verksamhetschef Johan Björck kan bekräfta. 

-Faktum är att vi ligger på en beläggning runt tio-elva överbeläggningar varje dygn och det här är en diskussion, som vi har fört vidare till våra politiker och verksamhetsledningen.

Platsbristen är en politisk fråga

Johan Björk har svårt att säga, om verksamheten kommer att förändras efter rapporten. Han säger också att överbeläggningen är en politisk fråga.

-Vi ska förändra det vi kan förändra på kliniken i vårt arbetssätt, sedan handlar det om politiska beslut, vad gäller just platsbristen.

Men kristdemokraten Lisbeth Rydefjärd säger till Nyheterna, att sådana förändringar tar lång tid och att de borgerliga bara har varit i regeringsställning i nio månader.

-Det är klart, att alla politiker har ett ansvar och de här platserna bygger man ju inte på några månader. Jag vill inte skylla på någon, men vi har haft ett annat styre i tio-tolv år dessförinnan.

Reporter: Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".