Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare att gå till läkaren - alliansen höjer avgifterna

Publicerat tisdag 9 oktober 2007 kl 16.46
Alliansen i Landstinget har bestämt sig för att höja avgifterna för läkarbesök från och med nästa år. Foto: Erik G Svensson / SCANPIX

För första gången på tio år kommer det nu bli dyrare att gå till läkaren.

När de ledande politikerna i landstinget presenterade sin budget för nästa år idag var nämligen höjningar av avgifter inom sjukvården ett av beskeden.


 

Det moderata landstingsrådet Peranders Johansson beskriver budgeten som stram, men han tycker ändå att alliansen lyckas hålla vad den lovade under valet.

- Det ligger mycket väl i linje på det vi gick till val på. Vi sade att vi skulle satsa på primärvården, förbättra tillgängligheten och att det skulle bli fler alternativa driftsformer. Allt det finns med i budgeten.

Sade ni att ni skulle höja avgifterna då?

- Nej.

Idag kostar det 100 kronor att gå till läkare på vårdcentral. Nästa år kommer den avgiften ligga på 150 kronor. Avgiften för att besöka en specialistläkare på sjukhus kommer höjas från dagens 220 kronor till 300 kronor under 2008. Att få behandling hos kurator, sjuksköterska eller sjukgymnast kommer också det bli dyrare, från dagens 80 kronor till 100 kronor efter årsskiftet.

- Vi gör detta för att vi ska få en intäktsförstärkning för att kunna satsa på bland annat cancervården och hjärtsjukvården, säger Peranders Johansson.

Men det socialdemokratiska oppositionsrådet i landstinget, Anci Magnusson, är upprörd över alliansens höjningar av vårdavgifter.

- Inför valet pratade alliansen om att varje barnfamilj skulle få 1000 kronor mer i månaden att leva på. Sedan de tillträdde har vi ju bara sett kostnadsökningar för barnfamiljerna. Så kan man inte driva politik, det rimmar dåligt! 

Peranders Johansson tror däremot att höjningen inte kommer slå så hårt.

- Vi ska inte överdramatisera den här höjningen. Det blir högre avgift för den som sällan söker sjukvård, men för de som behöver mycket vård innebär detta ingen förändring alls. Sedan finns ju högkostnadsskyddet kvar precis som tidigare.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Så mycket dyrare blir det att gå till läkaren

Läkarbesök i primärvård 2007: 100 kr
Läkarbesök i primärvård 2008: 150 kr

Läkarbesök hos specialist  2007: 220 kr
Läkarbesök hos specialist 2008: 300 kr


 

Övriga satsningar i alliansens budget:

* 15,6 miljoner kronor gå till regionsjukvården 

* 12 miljoner till bättre tillgänglighet inom primärvården.

* 1,4 miljoner kronor ska ge ökad telefontillgänglighet

* 5 miljoner till breddat vårdutbud inom kiropraktin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".