Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hästar kan också få sjukhussjuka

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 10.44

Sjukhussjukan, MRSA, kan även drabba hästar. Statens Veterinärmedicinska Anstalt har nu fått forskningspengar för att kartlägga om MRSA har nått de svenska hästarna än.

Veterinären Ulrika Grönlund Andersson på SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt, säger att det första fallet kan upptäckas när som helst.

-Vi tror att det bara är frågan om tid innan vi hittar det första fallet eftersom hästar, hästars ägare och veterinärer reser mycket, säger Ulrika Grönlund Andersson.

Sverige finkammas på MRSA-bakterien   

MRSA på hästar är redan konstaterats i Finland och i Storbritannien. SVA samlar nu prover från flera djursjukhus i Sverige för att leta efter förekomst av MRSA och hitta hästar, som är bärare av bakterien, utan att vara sjuka av den. Bakterien finns i nosen på hästarna. Och hästar, som är bärare, löper stor risk att bli sjuka.

-Risken är ju att en häst med latent MRSA i sin näsa kan få en sårinfektion med smittan och då blir den mer svårbehandlad. Det säger Ulrika Grönlund Andersson.

Antibiotika ökar risken avsevärt

Om en häst behandlas med antibiotika för till exempel en sårskada, så slår medicinen ut alla bakterier, både goda och dåliga - utom just MRSA, som är motståndskraftig mot många typer av antibiotika. MRSA-bakterierna får därmed fritt spelrum, och hålls inte tillbaka av den goda bakteriefloran. Därför är det bra om hästar inte behandlas med antibiotika i onödan.

-Man kanske ska ha lite mer is i magen vad gäller att antibiotikabehandla hästar. Det finns en klar risk att få MRSA om hästen antibiotikabehandlas, säger Ulrika Grönlund Andersson. 

Reporter: Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".