Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för förskolor i Sävsjöhemmen

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 06.59

Möjligheten för Sävsjöföräldrar att starta enskilda förskolor i sina egna hem kommer att försvinna. Orsaken är dels ett bristande intresse och dels införandet av vårdnadsbidraget.

Enskilda förskolor som barnomsorgsalternativ  är på väg bort. Det tror man i alla fall i Sävsjö kommun efter att man nu inför vårdnadsbidrag nästa år.

För i och med att vårdnadsbidraget införs, kommer inga enskilda förskolor att beviljas. Istället kommer föräldrar, som vill vara hemma med barn hänvisas till vårdnadsbidraget.

Gäller bara till tre års ålder
Åsa Fransson, som driver Sävsjös sista enskilda förskola, tycker att det är synd:
– Vårdnadsbidraget får man ju tills barnet fyllt tre år, men det kan hända att man vill vara hemma tills barnet kommer i skolåldern.

Åsa Fransson tar hand om sina egna och andras barn i den enskilda förskola, som hon startade i sitt hem i Sävsjö för ett år sedan. Men till årsskiftet flyttar hon från kommunen. Och det innebär att Sävsjös sista enskilda förskola i den här så kallade Vaggerydsmodellen stänger igen.


Får betalt från kommunen
Vaggerydsmodellen innebär, att kommunen betalar en förälder, som tar hand om egna barn i hemmet och samtidigt också tar emot minst ett barn utifrån.

Men även om Åsa Fransson valt att stanna, hade hon antagligen inte uppmuntrats av Sävsjö kommun att driva förskolan vidare. För kommunen vill ersätta detta barnomsorgsalternativ med vårdnadsbidrag nästa år. Då får den förälder, som väljer att stanna hemma ett skattefritt bidrag på 3.000 kronor upp till det att barnet fyller tre år.


Intresset har varit litet
Och det innebär alltså slutet för enskilda föräldradrivna förskolor.

– Intresset har inte varit stort att driva den här typen av enskilda förskolor, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Anna Karin Yngvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".