Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elviskonserterna gav miljonunderskott för Vuxenskolan

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 15.41
1 av 2
Storsatsningen på Elviskonserterna i höstas ser nu ut att sluta i en ekonomisk katastrof för Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Hasse Pettersson /SR Jönköping
2 av 2
Revisionsrapporten visar på ett rejält underskott för Vuxenskolan, på grund av Elviskonserterna. Foto: Martin Eriksson

Studieförbundet Vuxenskolans storsatsning på Elviskonserterna i höstas ser nu ut att sluta i en ekonomisk katastrof.

En intern revisionsrapport som Nyheterna tagit del av avslöjar stora brister i redovisning och ekonomi, och ett underskott på flera miljoner.

Vuxenskolans verksamhet kan vara hotad, och styrelsen har nu utlyst ett extrainkallat krismöte.

Det var när revisorn gick och in och granskade räkenskaperna som hon upptäckte det kraftiga underskottet; drygt 2,3 miljoner kronor. Hon upptäckte då att redovisningen inte var i sin ordning.

Pengar har betalats ut nästan helt uteslutande utan helt underlag, oftast har bara ett bankkvitto funnits. Det finns också oredovisade kassor på inte mindre än 75 000 kronor. Risken enligt revisorn är nu att hela Studieförbundet Vuxenskolans vätteravdelning inte längre kan fortsätta. 

Styrelsen har idag ett snabbinkallat krismöte för att försöka få någon klarhet i läget.

Nästan hela underskottet, 1,7 miljoner kronor, beror enligt revisorn på resultatet av de misslyckade elviskonserterna som hölls i Pingstkyrkan i september och som studieförbundet vuxenskolan arrangerade.

Många av stolarna i Pingstkyrkan gapade tomma. Folk var helt enkelt inte så intresserade.

Nu, efteråt, visar det sig att redovisningen för hela kalaset är i oordning. Nästan alla 1,7 miljoner kronor har betalats till en person som står bakom elviskonserten eller till bolag som den utpekade personen äger, och de flesta av utbetalningarna saknar helt underlag.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Elviskonserterna

Premiärlejonet Alice Timander skulle komma och kristdemokraternas Alf Svensson plockade fram sin saxofon. Elvis originaltrummis Dj Fontana och managern Joe Esposito åkte till Jönköping.

Det mesta av miljonunderskottet som Nyheterna nu avslöjar beror enligt revisorn på ett bristande intresse kring konserterna. Besökarna fyllde långt ifrån Pingstkyrkans hundratals platser - trots ett maffigt artistuppbåd. SR Jönköpings egen rescensent beskrev tillställningen som ”en afton som inte ens Elvisfrälsta kommer att minnas”.

Konserterna ingick i en stor Elvissatsning som Studieförbundet Vuxenskolan körde som kampanj redan i somras. Studiecirklar om den amerikanska rock ’n roll stjärnan motiverades med att ”Elvis liv och arbete kan inspirera människor att utveckla en social ekonomi”. Populariteten kring den cirkelverksamheten är i nuläget okänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".