Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studieförbundet Vuxenskolan krävs på redovisning

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 17.37

Folkbildningsrådet kräver nu en redovisning av Studieförbundet vuxenskolans ekonomi i Jönköping efter Nyheternas avslöjande om stora brister i ekonomin efter Elviskonserterna. Detta för att få klarhet i hur skattepengarna har använts.

- Vi förväntar oss att de grundligt går igenom de fakta som kommit från revisorn så får vi se hur vi kommer att agera efter det, säger Anna-Carin Bylund är handläggare på folkbildningsrådets bidragsenhet.

Nu sätter även Folkbildningsrådet press på Studieförbundet Vuxenskolans avdelning i Jönköping att redovisa ekonomin kring Elviskonserterna i Pingstkyrkan tidigare i år. Konserter som enligt revisorn i en intern rapport sagt gått med 1,7 miljoner kronor i förlust, men ocskå att det saknas kvitton och underlag på utgifterna.

Folkbildningsrådet betalar ut stadsbidrag till studieförbunden som sedan själva fördelar bidragen över landet.

Enligt Vuxenskolans jönköpingsavdelnings egen styrelseberättelse tar man emot runt två miljoner kronor i statligt bidrag varje år, och folkbildningsrådet vill förstås veta om skattepengarna använts på rätt sätt. Vuxenskolans interna utredning ska när den är klar upp på högsta nivå i Folkbildningsrådets styrelse.

Om det är något fel så kan det påverka storleken på bidraget nästa år och har pengarna missbrukats på något sätt,  då kan SV komma att få betala tillbaka statsbidragen

- Det här är samhällsmedel som vi hanterar och det finns tydliga syften och motiv för vad bidragen ska användas till. Det är ju inte vanligt med den här typen av stora arrangemang, säger Bylund.

Även Jönköpnigs kommun ger årliga bidrag till vuxenskolan i Jönköping, runt 600 000 kronor har det varit de senaste åren. Kulturchef Claes Rydberg vill avvakta den interna utredningen, men tycker redan nu att en konsert som omsätter flera miljoner är väl stort för en så liten förening att arrangera.

- Det är ett väldigt stort arrangemang. Det kan finnas, när vi sett den slutliga rapporten, anledningen till en politisk diskussion om styrningen av de medel som tilldelas, att skicka med tydliga riktlinjer om vad de medel kommunen bidrar med ska användas till, säger han.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".