Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Oseriösa husägare bakom brottsökningen

Publicerat måndag 20 januari 2003 kl 07.02
Under de senaste åren har brottsligheten på många mindre orter i länet ökat dramatiskt. Enligt polisen beror det på att oseriösa fastighetesägare köpt in rivningshus på landsbygden för att sen hyra ut dem till missbrukare.
Under det senaste året har antalet anmälda brott i Ekenässjön ökat med över 100 procent. Från 84 fall 2001 till 170 fall 2002. Enligt polisen så beror den kraftiga ökningen på att oseriösa fastighetsägare köpt upp gamla hyreshus för att sen hyra ut lägenheterna till missbrukare som inte får bostad någon annanstans. Lägenheterna är ofta i mycket dåligt skick, i vissa fall har de saknat rinnande vatten. Bara under det senaste året räknar polisen med att ett 10-tal grovt kriminella narkomaner flyttat in i de dåligt skötta fastigheterna. Och i takt med att allt fler lägenheter hyrs ut så ökar oron bland invånarna och många känner agg gentemot fastighetsägarna som inte själva bor på orten och behöver vara oroliga. För fastighetsägarna så verkar verksamheten vara en lönande affär. Eftersom de flesta av missbrukarnas hyror betalas in direkt av socialen så får fastighetsägarna alltid sina pengar. Nyheterna ringde upp en av fastighetesägarna. Trots att han pekats ut av såväl polis som boende i Ekenässjön så hävdar han att han att hans affärsverksamhet inte är oseriös. Ekenässjön är inte det enda samhället som drabbats av missbruk och kriminaltitet sen oseriösa missbrukare etablerat sig på orten. Enligt Börje Wilsborn som är chef för polisen på Höglandet så förekommer det på flera orter i länet, bland annat i Bodafors och Mariannelund.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".